Výstava před startem

18. listopad 2011

Do zahájení výstavy Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice zbývá už jen 8 dní. Organizátoři postupně odpovídají na dosud nezodpovězené otázky a poodhalují tajemství kolem exponátů.

Od 25. listopadu bude v Anežském klášteře vystaveno více než 200 uměleckých děl spojených se životem či odkazem sv. Anežky. Jedním z nejvýznamnějších exponátů bude hlavice přípory zobrazující přímo Anežku, jak už nám doc. Helena Soukupová prozradila v pořadu Vstupte! Kromě této hlavice si budeme moci prohlédnout řadu dalších fragmentů z výzdoby kláštera, které byly nalezeny při archeologických výzkumech.

Pozornost si jistě zaslouží také církevní památky související s životem řádů ve 13. století v Čechách. Znovu se do Prahy vrátí například Kříž Přemysla Otakara II., který jsme si mohli prohlédnout také v rámci výstavy Královský sňatek.

Svorník si prohlédneme pouze v kopii

Organizátoři během příprav narazili na řadu komplikací. Při pořádání každé výstavy zasahují do výsledné podoby finanční i prostorové limity. Jedním z nedostupných exponátů se stává svorník z oratoře sv. Anežky, jak potvrdila také jedna z kurátorek Štěpánka Chlumská:

Absence originálu svorníku, na který sv. Anežka denně hleděla, protože byl v její soukromé oratoři, velmi lituje především doc. Helena Soukupová, kurátorka výstavy a autorka velké monografie Anežský klášter v Praze.

Svatoanežská tématika: poprvé

Výstava Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice je prvním pokusem o vytvoření uceleného přehledu svatoanežské tématiky ve výtvarném umění i uměleckých řemeslech. Představí nejen život sv. Anežky, ale současně připomene sv. Alžbětu Uherskou, sv. Hedviku, působení Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou i františkánskou řeholi.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.