Vysoké ceny energií? Dodavatel poslední instance má nárok na jistou marži, ale ne vysokou, tvrdí úřad

1. listopad 2021

K novému dodavateli zatím přešly jen desítky tisíc lidí z bezmála milionu občanů odkázaných na dodavatele poslední instance, potvrzuje Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Spotřebitele vyzývá, aby dlouho neotáleli. Čím déle totiž u záložního dodavatele zůstanou, tím víc vysokých záloh na energie budou muset zaplatit.

Zálohy se zákazníkům zkrachovalých společností zvýšily často mnohonásobně, a to kvůli vysokým cenám na burze, za které musí nyní dodavatelé poslední instance energie dokupovat.

Čtěte také

„Dodavatel poslední instance má právo na úhradu oprávněných nákladů. A je řečeno, že může účtovat i rizikovou marži, která nesmí být vysoká i vzhledem k tomu, že jde o jeho povinnou službu. Ty marže dosahují jednotek procent, takže tohle problém není. Vysoké ceny jsou generovány burzou,“ upozorňuje Kebort s tím, že nákup energií na poslední chvíli je nejdražší. I proto by měli lidé co nejdříve uzavřít řádnou smlouvu s novým dodavatelem.

Dodavatel poslední instance má právo na úhradu oprávněných nákladů. A může účtovat i rizikovou marži, která nesmí být vysoká.
Michal Kebort, mluvčí ERÚ

Kebort radí řídit se při hledání nového dodavatele referencemi od známých nebo z internetu. A připomíná, že prostřednictvím webového formuláře lze sjednat i novou smlouvu bez nutnosti osobní návštěvy pobočky.

Skeptický je ale k zastropování záloh, připomíná totiž, že částku za spotřebované energie by lidé museli stejně doplatit, protože aktuální nabízené ceny energií podle ERÚ odpovídají skutečným cenám. Úřad k zastropování záloh v tuto chvíli nemá pravomoce a při součinnosti všech by trvalo nejméně deset dnů, než by se to podařilo prosadit.

Je ale pravděpodobné, že dobrá nabídka za námi nepřijde sama.
Jana Marková, vedoucí právní poradny dTestu

Vedoucí právní poradny dTest Jana Marková upozorňuje na zvýšenou aktivitu takzvaných energošmejdů, kteří často za vytipovanými lidmi osobně dochází, nebo se snaží potenciální klienty kontaktovat telefonicky.

Čtěte také

„Je ale pravděpodobné, že dobrá nabídka za námi nepřijde sama,“ varuje s tím, že je potřeba být iniciativní a dobře si všechno promyslet.

Těm, kteří extrémně vysoké zálohy na energie nemohou zaplatit, navrhuje Michal Kebort obrátit se přímo na svého dodavatele poslední instance s požadavkem o splátkový kalendář. V tomto ohledu ERÚ dodavatele vyzval ke vstřícnosti.

Havlíček chce podat trestní oznámení

Pokud jde o tíživou situaci zákazníků společností, je stát připraven pomoci, konstatuje ministr průmyslu a obchodu a také šéf resortu dopravy Karel Havlíček (ANO).

Čtěte také

Nástrojem pro snížení dopadu růstu cen energií na české domácnosti je například odpuštění DPH u energií nebo poplatků za obnovitelné zdroje, ale také sociální dávka v rámci mimořádné okamžité pomoci pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Ve hře je nakonec i zastropování cen u dodavatelů poslední instance.

Místopředseda dosluhující vlády nakonec potvrzuje, že se v celé věci chystá podat trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu proti majetku.

Hosty byli:
Kateřina Součková, redaktorka, Český rozhlas
Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu
Karel Havlíček, ANO, vicepremiér, ministr dopravy a průmyslu a obchodu
Věslav Michalík, STAN, starosta Dolních Břežan, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro finance, dotace a inovace
Jana Marková, vedoucí právní poradny dTest
Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií
Karolína Peřestá, redaktorka, Český rozhlas
Šárka Škapiková, redaktorka, Český rozhlas
Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení

„Podle našeho názoru tam neprobíhalo vše v pořádku. Zejména v posledních hodinách obchodování,“ říká o ukončení provozu firmy Bohemia Energy.

Jeden z kandidátů na příštího šéfa průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) ale upozorňuje na to, že ze strany státu chybí adresná komunikace. Je podle něj nutné pracovat přímo s dodavateli poslední instance, kteří disponují potřebnými informacemi a mohli by domácnosti aktivně oslovit s radou jak postupovat.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.