Vyšetřovací komise není žádná šaškárna. „Hnutí ANO předvádí uličnictví na parlamentní demokracii,“ říká novinář

7. únor 2017

Poslanecká sněmovna vyzvala vládu, aby se zabývala situací na olomouckém Vrchním státním zastupitelství. Zvážit by podle ní měla i personální změny na jeho vedoucích postech. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale žádnou výměnu svých podřízených kvůli zprávě vyšetřovací komise k reorganizaci části policie nechystá.

Dolní komora také vyzvala ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, aby se omluvil za své výroky, které pronesl na adresu komise. „Vyšetřovací komisi považuji za šaškárnu,“ prohlásil ve sněmovně Babiš.

„Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny má status policejního orgánu a pro její závěry hlasovali všichni členové, včetně nominanta hnutí ANO. Rozumím tomu, že se panu ministrovi výsledek nelíbí, ale není možné takto útočit na sněmovnu a její vyšetřovací orgán,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který sněmovní výzvu prosadil.

„Pokud hnutí ANO říká, že to byla od počátku šaškárna, tak to považuji za uličnictví na parlamentní demokracii, když použiji slabé slovo,“ říká redaktor serveru HlidaciPes.org Robert Malecký.

„Vyšetřovací komise není parta salonních intelektuálů, kteří si něco povídají a pak z toho udělají zprávu. V parlamentní demokracii je to vysoce postavený orgán, na úrovni policejního. Tomu odpovídají i její pravomoci, například zvát si lidi a pokutovat je, pokud nepřijdou.“

Cílem nebylo odstranit Šlachtu

Vrchní státní zástupce Ivo Ištván zprávě komise vytkl, že v ní chybí zásadní informace o důkazech a výpovědích svědků. Malecký se ale nedomnívá, že by komise někomu stranila: „Byli tam zástupci všech sedmi parlamentních frakcí a na závěrech se shodli. To o něčem vypovídá.“

Ivo Ištvan

Cílem loňské reorganizace policie podle zprávy nebylo odstranit bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Neměla ani omezit činnost policejních útvarů nebo zabránit vyšetřování některých kauz.

Komise také kritizovala kroky státních zástupců. „Nejdůležitější věcí, ke které komise dospěla, jsou návrhy na úpravu trestního řádu. Měli bychom se proto bavit o tom, zda státní zástupci ve spolupráci s policií postupují v přípravném řízení správně – ať už se týká odposlechů nebo přikázání věci – a jestli k tomu trestní zákoník dává dobré mantinely.“

autoři: bur , ert
Spustit audio