Výrok týdne od soudce Nejvyššího správního soudu: Ministerstvo se nezabývalo negativy nošení respirátorů

30. červenec 2021
Výrok týdne

„Opatření ukládající nosit respirátory, výjimečně roušky je nepřezkoumatelné. Neboť ministerstvo zdravotnictví nerespektovalo předchozí rozhodnutí soudu, který mu jasně popsal, které chyby v odůvodnění tam jsou. Zejména se nezabývalo negativy dlouhodobého nošení respirátorů,“ oznámil soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš. Vláda tak musela své opatření přepracovat.

V pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů nosit respirátor, ho nebudou muset nosit. Musí mít ale potvrzení od lékaře.

Reagoval tím na úterní krok Nejvyššího správního soudu, který původní vládní opatření o nošení respirátorů a roušek s třídenním odkladem zrušil.

Soudce Petr Mikeš k tomu řekl: 

Rozhodovali jsme o aktuálně platném opatření ukládajícím nosit respirátory, v některých výjimečných případech roušky.

Rozhodli jsme tedy tak, že to opatření je nepřezkoumatelné, neboť ministerstvo zdravotnictví nerespektovalo předchozí rozhodnutí soudu, který mu jasně popsal, které chyby v tom odůvodnění jsou.

Zejména to, že se nezabývalo negativy dlouhodobého nošení respirátorů, ačkoliv pandemický zákon vládě jasně ukládá, že má nejen řešit pozitiva, ale i možná negativa opatření.

Respirátoy by si zasloužily vyhlášku nebo zákon

„Pandemický zákon je zkrátka poměrně slabý,“ vysvětluje si kroky soudu Filip Křepelka, vedoucí Katedry mezinárodního a evropského práva na Masarykově univerzitě a člen Iniciativy Sníh. 

Čtěte také

„Na problémy, které jsme měli v únoru a březnu, dává poměrně málo zmocnění. Vedle něho funguje i zákon o ochraně veřejného zdraví. A část z toho, co Nejvyšší správní soud ruší, je odůvodněna nedostatkem kompetence ministerstva zdravotnictví.“

„Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví je totiž správní rozhodnutí, takzvané opatření obecné povahy. Tedy nástroj vhodný třeba pro vyhlašování rezervací. Je přezkoumatelný na podnět jednotlivců. Jenže když chceme regulovat deset milionů lidí, tak by si to zasloužilo přinejmenším ministerskou vyhlášku, vládní nařízení, anebo zákon.“

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt připomíná, že nové opatření, které pro některé lidi respirátory povinně nezavádí, se svou výjimkou vztahuje pouze na ty, kteří jsou dýchaviční i v klidu. 

„Ti mají opravdu reálný problém, ne že s nošením respirátorů nesouhlasí,“ zdůrazňuje.

Poslechněte si celou analýzu. 

autoři: Jan Burda , kac
Spustit audio

Související