Výrobky z 3D tiskárny smrdí jako nové auto, přibližuje majitel firmy Šmejcký

18. leden 2023

Trojrozměrné tiskárny, respektive výrobky z 3D mají specifický odér. „Některé technologie jsou velmi cítit, jiné jsou na tom podstatně lépe,“ přitaká jeden z nestorů trojrozměrného tisku u nás a majitel zavedené firmy Jan Šmejcký. Jde hlavně o materiál, ze kterého se tiskne. „Jsou to ty technologie, které zpracovávají tiskový materiál tepelnou metodou, a i přes všechny filtry, které ta zařízení v sobě mají, tak dochází k odpařování,“ vysvětluje.

Cítit je to podle Šmejckého podobně, jako když si koupíte nové auto. „Když si do nového vozu vlezete, tak je ten vůz cítit podobným způsobem. Někdo tu vůni nebo odér miluje, jiný před ním utíká,“ nastiňuje.

Čtěte také

Obecně panuje představa, že se na 3D tiskárnách tiskne z kukuřice. „Není to přímo kukuřice, ale kukuřičný škrob.“

„Proč? Odpověděl bych obecněji: Proč se tiskne konkrétní materiál? Protože má ty vlastnosti, které umožní dané zařízení zpracovat a finální produkt je možné potom nasadit pro jeho cílové určení.“

„Původně jsem vystudovaný strojař, který se dostal k výpočetní technice, pak ke kancelářské technice a v době velké krize v letech 2008 až 2009 jsem si uvědomil staré pravidlo, podle kterého stabilita znamená tři body,“ popisuje důvod, proč se vrhnul na 3D tisk.

Hledal tak třetí program – a čirou náhodou klopýtl o 3D technologie. „Kruh se uzavírá, protože jako strojař budu finišovat v prostředí, ze kterého jsem vzešel.“

Jan Šmejcký, ředitel tiskárny

Šmejckého se prý často ptají, jestli se dá vytisknout zbraň.

„Jistě, dají se vyrábět komponenty pro zbraně. Máme například technologii, která tiskne odlévacím voskem, který jinak běžně používají slévárny. V takové přesnosti, že jsme pro jednu nejmenovanou zbrojovku tiskli prototypy a oni podle nich z toho vosku odlévali finální zbraně.“

I na Ukrajině je celá řada 3D tiskových technologií. „Už v médiích proběhla informace o tom, že tisknou speciální komponenty na škrtidla – když pak dojde ke zranění vojáka, přezky, respektive zácvaky, mohou použít i pro záchranu života,“ uzavírá.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.