Výrobce falšovaných vín všichni znají, ale nic se neděje, podivuje se zástupce Vinařské asociace

3. březen 2015

Malí vinaři a vinotékaři se obávají o svůj osud: ministerstvo zemědělství chce prodej stáčeného vína zpřísnit kvůli pančování, a navrhuje možnost kupovat sudové víno pouze u vinařů.

Asociace vinařů naznačuje, že za celou kauzou stojí lobby velkých vinařských závodů. Ministerstvo se mezitím zbavilo odpovědného úředníka a slibuje, že se o návrhu novely ještě bude jednat.

„Když už otvíráme zákon o vinařství, tak chceme řešit i jiné problémy,“ řekl v pořadu Pro a proti náměstek ministra zemědělství pro úsek komodit, výzkumu a poradenství Jindřich Šnejdrla.

Zmíněným problémem je podle úředníka obchod s černým vínem. „Je to jedna z možností, jak tento obchod přibrzdit,“ dodal.

Česká zemědělská potravinářská inspekce nenašla nedostatky jen u sudových vín, ale i u 22 % vín lahvovaných, připomněl náměstek.

„V žádném případě připravovaná a s vinaři diskutovaná opatření nebudou směřovat proti poctivým českým a moravským vinařům a vinohradníkům,“ ujistil Šnejdrla.

Ten je připraven sednout si ke kulatému stolu, a u něj všechny argumenty pro a proti novele prodiskutovat. „Věřím, že tak jako jsme se dohodli na všech ostatních záležitostech, dohodneme se i v tomto případě.“


Šnejdrla: „Co by mělo vinařům i celé společnosti vadit, je to, že v obchodech s pančovaným vínem dochází k velmi významným daňovým únikům. Do segmentu takzvaného černého vína se začala stěhovat ta skupina nepoctivých podnikatelů, kteří podnikali v jiných oborech, a které Policie České republiky dokázala rozprášit, a dnes se chtějí etablovat v tomto oboru.“

Místopředseda Vinařské asociace a obchodník s vínem Petr Marek vyjádřil údiv nad tím, proč nejsou podnikány konkrétní kroky proti těm, kteří porušují nařízení spojené s vínem.


Marek: „Mělo by se zasáhnout především na místech, kde opakovaně dochází k problémům. Objevují se pořád ty samé firmy, najít tedy místo, kde problém vzniká, asi problém není. My se jen podivujeme, jak je možné, že přestože víme, kdo opakovaně uvádí na trh falšovaná vína, v podstatě se nic neděje. Jsou to dvě, tři firmy, které nechci jmenovat.“

Současná podoba novely je pro obchodníka s vínem nepřijatelná. „Pokud by teď novela vstoupila v platnost, nám malým vinařům a obchodníkům by hodně ublížila.“

Pro ně jsou vinotéky jedním z ústředních distribučních kanálů. „V případě, že by se omezil nebo zakázal prodej sudového vína, tak by vinotéky musely ukončit provoz, a my přišli o odběratele.“

Markovi vadí způsob, jakým o celé kauze informují veřejnost média. „Nás velice poškozuje to, že určitá skupina lidí, kteří se vínem živí a chtějí prosadit své zájmy, komunikuje tento problém přes média tím stylem, že klasický koncový zákazník slyší, že se lihová mafie vrhla na víno a pančuje, co se dá.“

Tím spíše spoléhá zástupce vinařů na diskuzi s ministerstvem o současné novele a zapracování připomínek.

„Diskuze by se měla vrátit ke stolu na ministerstvu zemědělství, je třeba do ní zapojit odborníky a najít řešení,“ vyzývá Petr Marek.

autoři: luv , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.