Výroba halogenových žárovek definitivně končí. Koupíte už jen LED světla

31. srpen 2018

K dnes už historickým wolframovým žárovkám se od 1. září přidají i ty halogenové. I jejich výroba v Evropské unii skončí. Proč? Mj. jde o snížení negativních dopadů na životní prostředí.

Halogenové žárovky jsou na trhu skoro 60 let. Teď je mají nahradit ekologicky i ekonomicky výhodnější ledky. Až se vyprodají zásoby halogenek, tak už, hlavně ty se závity E14 a E27, pořídíte pouze LED světla.

Nové unijní opatření se netýká halogenových žárovek s paticí G9 (do lustrů). Dál se budou vyrábět také automobilová halogenová světla nebo lineární žárovky s paticí R7s (používané do domácích světlometů). Opatření se týká svícení v domácnosti a nevztahuje se na průmyslovou výrobu světel.

Hlavní výhodou LED osvětlení je snížená spotřeba energie. Dokonce podle britského deníku Guardian spotřebuje jen pětinu toho, co halogenová světla. Nahrazení halogenek by mělo v Evropě snížit uhlíkové emise až o 15 milionů tun (do roku 2025). Nezanedbatelným benefitem je i delší životnosti LED přístrojů.

LED světla pečlivě vybírejte

Nekvalitní LED osvětlení může rušit signál digitálního rádia

DAB+ přijímač Albrecht DR 871

Tento problém se v Belgii objevil ve chvíli, kdy tamní veřejnoprávní vysílatel VRT přešel z technologie DAB na DAB+.

V souvislosti s ledkami se občas mluví i o škodlivosti modrého světla na lidský organismus. Má snad bránit tvorbě melatoninu. Na trhu jsou ale ledky různých barev, včetně příjemnějšího žlutého a oranžového světla.

Při volbě barevného tónu osvětlení byste se měli řídit místem určení. „LED žárovky nejsou nebezpečné, nicméně pro místo odpočinku a relaxace zvolte raději teplé světlo, které tvorbě melatoninu nebrání. Naopak pro místa, kde pracujete, se víc hodí osvětlení chladné,“ vysvětluje Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Spustit audio

Související