Výlet do středověku (VIDEO)

3. leden 2012

V červnu 2010 byla veřejnosti opět zpřístupněna zřícenina hradu v Kamýku nad Vltavou. Po roce skončily stavební práce, které celý areál proměnily takřka k nepoznání. Pod hradem vyrostlo středověké hřiště, rozhledna v podobě dřevěného hradu s výhledem do údolí obce i salaš pro ovce. S tím vším projekt Výlet do středověku počítal.

Zbrusu nový areál své první návštěvníky uvítal při tradiční akci Kamýcké prášení 5. června 2010. Znovu tak byla připomenuta historie místa sahající do časů posledních Přemyslovců. Místa, které od 13. století získalo postupně tři jména: Kamýk, Vrškamýk a Hunec. Pozoruhodnost místa prokázal také archeologický výzkum, který veškerým stavebním úpravám předcházel.

Když stříbro získá cenu zlata – 1. část
Když stříbro získá cenu zlata – 2. část
Popelka mezi hrady
Utajená dokonalost Přemyslovců

Co všechno je součástí Výletu do středověku? Podařilo se zrealizovat před otevřením areálu všechny plány? Jak dále bude muset obec o areál pečovat? O tom už jsme si povídali se starostou obce Petrem Haladou před kamerou Josefa Tuky a Radka Šofra.

Kamýk nad Vltavou v červnu 2010

Prozrazená tajemství
Kamýk patří k hradům, které dokáží upoutat pozornost. Největšího rozkvětu dosáhla oblast v časech panování Václava I. Výsady královského sídla vzal Kamýku až vznik Karlštejna v druhé polovině 14. století.
Dnes z hradu zbylo „jen“ vysokými zdmi lemované nádvoří. Samotný hrad zničilo nestabilní podloží a tesané kamení z hradu využívali kamýčtí k dalším stavbám. Přesto dnes můžete na vlastní oči vidět důkazy dřívější luxusnosti sídla v Infocentru obce nebo si prohlédnout videoreportáže a audioslideshow z archeologického průzkumu, který v roce 2009 odhalil zbytky první vstupní brány.

Kamýk nad Vltavou v červnu 2010

Hrad Kamýk prošel do roku 2010 proměnou, kterou si s doprovodným slovem profesora Tomáše Durdíka z Archeologického ústavu Akademie věd ČR můžete prohlédnout v následujícím videu.

Kamýcké prášení
Průvod od školy až na hrad, slavnostní příjezd krále Václava I. s glejtem, souboje rytířů, divadlo i zpěv polského souboru Kastelanki. To všechno patřilo k slavnostnímu zpřístupnění Výletu do středověku, který přitáhl na hrad stovky lidí. Po celý den svítilo na Kamýk slunce a předcházející několikadenní deštivé počasí tak připomínaly jen bílé fólie rozložené na nezpevněných úsecích cest, aby chránily rozmočený terén před náporem bot návštěvníků.

Kamýcké prášení 2010

Jak složité bylo pro obec uskutečnit tak velký projekt? Kde si můžete prohlédnout hrad v jeho dřívější kráse? Je v plánech trvalé odhalení první hradní brány? To už byly další otázky pro starostu Kamýku nad Vltavou Petra Haladu.

Archeologický výzkum hradu Kamýk

Hrad Kamýk si můžete s průvodcem prohlédnout denně kromě pondělí během tradiční návštěvní sezóny od 9:30 do 16:30 od úterý do neděle. Návštěva bude možná také během zimních měsíců, ale k dispozici už nebude správce objektu.

O dalších zajímavostech vycházejících z archeologického výzkumu už se dozvíte v historickém magazínu Zrcadlo s premiérou 2. července 2010, kde s profesorem Tomášem Durdíkem z Archeologického ústavu AV ČR postupně probereme nejvýznamnější nálezy upřesňující samu existenci hradu.

Archeologické nálezy z hradu v Infocentru obce Kamýk nad Vltavou
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.