Vykroutit klíště po, nebo proti směru hodinových ručiček? Ani jedno, říká krajská epidemioložka

V teplých jarních dnech, kdy vyrážíme do přírody, bychom neměli zapomínat na výskyt klíšťat, která jsou v tomto období aktivní. Toto aktuální téma probrala Iveta Kalátová s epidemioložkou Janou Prattingerovou z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Jak správně odstranit klíště

„Po každém návratu z přírody je důležité se dobře prohlédnout," říká Jana Prattingerová. „Na klíště nesahejte holýma rukama, ale zakápněte ho dezinfekcí, nepoužívejte olej. Klíště opatrně kývavými pohyby dostaňte ven, nekruťte s ním ani po směru ani proti směru hodinových ručiček, to nefunguje," dodává. Vhodné jsou, podle ní také speciální kleštičky nebo kartičky, těmi dobře zabráníme tomu, abychom se parazita dotýkali holýma rukama.

Čím nás klíště nakazí

V České republice nejvíce hrozí lymská borelióza a klíšťová encefalitida. To, že se nejčastěji nakazíme o prázdninách, je způsobené jednak příznivými klimatickými podmínkami pro výskyt klíšťat v letním období, a také tím, že o prázdninách trávíme v přírodě víc času a také méně dbáme na pravidelné prohlížení.

Lymská borelióza je onemocnění přenášené klíšťaty. V porovnání s klíšťovou encefalitidou se lymská borelióza v Česku vyskytuje v daleko vyšším počtu. Lymskou boreliózu přenášejí klíšťata na člověka i na zvířata. Bakterie borelie přežívají ve střevě infikovaného klíštěte a v okamžiku přisátí klíštěte k postiženému se přemísťují do slinných žláz klíštěte a pak do těla postiženého. Přenos bakterie vyžaduje delší čas, proto je riziko infekce vyšší, čím delší dobu bylo klíště přisáto.

Po přisátí infikovaného klíštěte je typickým projevem onemocnění lymskou boreliózou zarudnutí v okolí místa, kde bylo klíště přisáto. Toto zarudnutí má většinou přesně ohraničený tvar s bílým bodem ve středu. Dalšími příznaky je horečka, malátnost, únava a nevolnost. U části postižených se nemoc může vyvinout až do zánětu kloubů, šlach, kožních problémů nebo může lymská borelióza napadnout i nervovou soustavu postiženého. 

Proti lymské borelióze neexistuje prevence v podobě očkování a lékaři umí léčit až nastalou situaci, kdy si nemocný stěžuje na příznaky a lymskou boreliózou již trpí. Pak se nemoc léčí pomocí dlouhodobého užívání antibiotik. Základní prevencí je pak co nejvíce snížit riziko přisátí klíštěte pomocí výběru vhodného oblečení, používáním repelentů a dalších ochranných pomůcek.

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění napadající nervový systém. U dětí má tendenci způsobovat spíše záněty mozkových obalů. Klíšťová encefalitida se přenáší na člověka ze zvířat, především infikovaným klíštětem, méně častý způsob přenosu je konzumací syrového mléka a nepasterizovaných mléčných výrobků od nakažených zvířat (kozy, krávy, ovce) nebo poraněním při vytahování infekčního klíštěte domácímu zvířeti. K přenosu nákazy dochází již po dvou hodinách po přisátí infikované samičky nebo nymfy. Nakažená klíšťata v různých vývojových stadiích se vyskytují ve všech krajích České republiky, aktivní jsou v období od jara až podzimu. Upřednostňují vlhká místa.

První příznaky se objeví většinou za 7-14 dní. Onemocnění probíhá většinou dvoufázově, může proběhnout jen jedna fáze onemocnění nebo i bezpříznakově. První fáze trvá obvykle 3-5 dní, projeví se podobně jako chřipka – bolesti svalů, kloubů, zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, nechutenství. Po několika dnech zlepšení může přijít druhá fáze onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy se objeví vysoká horečka, ztuhlost šíje, kruté bolesti hlavy, zvracení, světloplachost. Dochází k postižení centrálního nervového systému s projevy nervové obrny, ztuhnutí svalů, třesem, závratěmi, poruchami paměti, spánku, dezorientací. Akutní stav trvá 2-3 týdny.

Zdroj: www.ockovacicentrum.cz

Očkování jako prevence

Krajští hygienici mají k dispozici očkování proti klíšťové encefalitidě, kterým mohou zájemce očkovat během celého roku. Je lepší nechat se oočkovat před sezónou, ale je to možné ještě i teď. Naočkuje vás váš praktický lékař nebo v očkovacím centru.

Spustit audio

Související