Vykopávky Shakespearova domu na webu

20. září 2010

Milovníci Shakespeara mohou od jara do podzimu sledovat průběh vykopávek na místě, kde stával dům slavného dramatika.

William Shakespeare zemřel v rodném Stratfordu nad Avonou 23. dubna roku 1616 v domě označovaném jako New Place. Dům se do dnešních dní nedochoval. Místo, kde stával, je ve vlastnictví neziskové organizace Shakespeare Birthplace Trust. Ta nyní ve spolupráci s archeologickou firmou Birmingham Archeology zahájila na New Place vykopávky. Vědci doufají, že se z nich dozvědí víc o poslední etapě Shakespearova života.

Pro návštěvníky byla zbudovávána vyhlídková plošina, která je zavede na samotný okraj vykopávek. Veřejnost tak má jedinečnou příležitost doslova nahlížet archeologům přes rameno a pozorovat je při práci. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se do Stratfordu v dohledné době nedostanou. S průběhem prací, novými nálezy i s názory archeologů se mohou průběžně seznamovat na webových stránkách www.digforshakespeare.com. Průzkum New Place má trvat do září. Turistům budou vykopávky přístupné až do října.


Už po třech týdnech narazili archeologové na cihlové zdivo arkýřového okna, kterým Shakespeare zřejmě vyhlížel ven při psaní svých posledních děl. Velké naděje vkládají vědci do průzkumu místa, kde se zřejmě nacházel dvůr s jámami na odpadky a odpadními jímkami. Mezi odpadem mohly zůstat zachovány i zbytky věcí vypovídajících o každodenním životě obyvatel domu.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 23.4.2010.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka