Vyhrocená situace v Iráku zaměstnává řadu světových politiků

19. červen 2014

O vývoji iráckého konfliktu jednal prezident Barack Obama v Bílém domě o s vedením obou komor Kongresu, ale žádné rozhodnutí o případném americkém zásahu nepadlo. Podle mluvčího Bílého domu Obama letecké údery proti agresivním islamistům nevylučuje. Žádná okamžitá akce ale v plánu není.

Obamu mezitím za politiku v Iráku ostře kritizuje bývalý americký viceprezident Richard Cheney. Spolu s dcerou Liz v deníku Wall Street Journal napsal, že Obama Irák opustil a z vítězství učinil porážku. Cheney, který zastával funkci viceprezidenta za administrativy George Bushe mladšího, na adresu nynější hlavy státu uvádí, že „málokdy se americký prezident tolik mýlil na účet tolika lidí“.

„Teď ale narazil na realitu. Vidí, jak černooděnci z ISIL zabírají území osvobozené předtím krví Američanů. To je důkaz, že nepřátelé Ameriky nebyli poraženi, naopak jsou povzbuzeni a pochodují vpřed,“ píše Cheney. Jeho příkrá kritika vyvolala mezi mnohými komentátory podiv.

Steve Benen ze stanice NBC Cheneyho označuje za „politika, který se proslavil katastrofickými omyly a chybami. Podle muže, který se mýlil prakticky ve všem, je teď špatný prezident, který se snaží eliminovat napáchané chyby,“ myslí si komentátor.

Čtěte také

Matt Berman v časopise National Journal se domnívá, že Cheney chtěl především vzbudit pozornost. „Je to přesně ta porce syrového masa, která má všechny nabudit. Konzervativcům se to líbí, protože je to čirá nenávist vůči Obamově administrativě, spokojeni jsou i pokrokáři, protože kdo by neměl rád krvavé maso?“

Cheney tvrdí, že činnost povstalců v Iráku ohrožuje Spojené státy a že Obama k tomu svou pasivitou přispěl. „Obama neprojevil zájem ani přes zjevný nárůst nebezpečí a věnoval se raději golfu a klimatickým změnám,“ tvrdí někdejší viceprezident. Teroristická síť Al Kajda, k jejíž ideologii se ISIL hlásí, byla prý v době, kdy Bush a Cheney opouštěli své funkce, téměř poražena díky americké vojenské operaci.

Vojáci irácké armády na přehlídce v Bagdádu, která má do jejich řad přilákat dobrovolníky

Na Obamovi bylo „jen vyjednat dohodu o odchodu z Iráku a ponechání zbylých jednotek“. Irák ale odmítl Američanům poskytnout imunitu před místní justicí, a tak žádné bojové jednotky v zemi nezůstaly. Obama se prý zapíše do dějin jako prezident, který „zradil naši minulost a prohýřil naši svobodu“.

Čtěte také

Komentátoři ale většinou Obamu hájí s tím, že vývoj v Iráku by nebyl jiný, ani kdyby tam američtí vojáci byli ještě teď. Colin Kahl na serveru Politico soudí, že není fér obviňovat Obamu za to, že se mu nepodařilo dohodnout se s Iráčany.

„Dohoda tehdy nebyla vzhledem k domácí irácké situaci možná. Průzkumy trvale ukazovaly, že americká vojenská přítomnost je mezi Iráčany velmi nepopulární, souhlasili s ní jedině lidé v Kurdistánu.“ Pro irácké politiky bylo tehdy přistoupit na imunitu pro Američany prostě nepřijatelné, tvrdí Kahl.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio