Výhody vaření a údržba sklokeramické desky

16. březen 2002
Dobrá rada

Plynové sporáky a klasické elektrické ohřívače mají velkou konkurenci. Sklokeramické desky, které se už vyrábějí jak pro elektřinu, tak pro plyn, jsou totiž stále populárnější. O výhodách vaření na sklokeramické desce i o její údržbě mluvila s Josefem Kotkem z Easyhomu Andrea Říhová.

Jaké jsou výhody sklokeramické desky?

Kotek: Odmyslíme-li zajímavý vzhled, tak základní výhodou je úspora elektrické energie. Desky se rozdělují do několika stupňů, od běžných přes desky s high-light zónou až po desky s indukčním ohřevem. High-light je zóna na sklokeramické desce, kde dochází k velmi rychlému ohřevu. Zkrátí se doba vaření a rychleji reaguje na změnu teploty.

Můžeme na těchto spotřebičích používat jakékoli nádobí?

Kotek: Prakticky ano, nicméně nejvhodnějším je se silným zabroušeným dnem. Může být z nerezu, smaltované i skleněné. Nedoporučuje se nádobí hliníkové, pro jeho negativní vlastnosti, jako je rychlý a tím pádem nestejnoměrný ohřev, deska se musí kvůli skvrnám častěji čistit.

Je údržba sklokeramické desky složitá?

Kotek: Řekl bych, že spíše jednoduchá. Můžeme ji čistit běžnými tekutými písky, které neobsahují brousící prostředky, větší nečistotu seškrábneme speciální kovovou škrabkou a zakončíme konzervačním prostředkem na sklokeramické desky.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu