Vyhlašování republiky se v Brně konalo 29. října, z balkonu Besedního domu znělo ‚Masaryk a Wilson‘

Před sto lety se tisíce Brňanů dozvědělo o vzniku samostatného Československa z balkonu Besedního domu na Komenského náměstí v Brně. A událo se tak až 29., nikoliv 28. října.

Brněnská filharmonie se dohodla s Divadlem husa na provázku a společně tak vyhlášení republiky krátkou ukázkou zopakovali. Nechyběly pěvecké sbory, rakouští četníci nebo brněnští sokolové v dobových kostýmech.

„Úplně nejkrásnější je to, že je takové to brněnské vyhlašování, protože podobně jako zvoníme v poledne jinou hodinu, tak jsme vyhlásili o den později republiku. To už je samo o sobě dostatečně dramatická situace, se kterou se dají dělat různé vylomeniny,“ říká divadelní režisér Pavel Baďura, který vyhlašování republiky v Brně zinscenoval.

„Národe československý, tvůj odvěký sen se stal skutkem. Stát československý vstoupil dnešním dnem v střed samostatných kulturních států světa. Národní výbor nadaný veškerou důvěrou národa českoslovanského přejal jako jedině oprávněný a zodpovědný činitel do svých rukou správu tvého státu.“

„První telefonická zpráva do Brna přišla až navečer osmadvacátého. A to už nemělo smysl, aby národní výbor cokoliv na večer organizoval,“ vysvětluje Marie Kučerová, ředitelka brněnské filharmonie. Teprve devětadvacátého vyšla zásadní zpráva v Lidových novinách, které sídlily na ulici České.

autoři: Petr Uhlíř , lop
Spustit audio