Vychází unikátní sešit Jana Zahradníčka z leopoldovské věznice

17. únor 2017

Vězeňský sešit básníka Jana Zahradníčka se téměř 60 let považoval za ztracený. Teď ho vydává brněnská Moravská zemská knihovna.

Na počátku loňského roku objevili literární badatelé v leopoldovské věznici údajně zničený vězeňský sešit Jana Zahradníčka. Básníka v červenci roku 1952 odsoudili k třinácti letům vězení v zinscenovaném procesu.

Nalezený deník obsahuje většinu známých básní, které pak Zahradníček po paměti rekonstruoval a které jeho přítel Bedřich Fučík zařadil do sbírky Čtyři léta. Součástí je i několik neznámých veršů. Zahradníčkův sešit vydává Moravské zemská knihovna v Brně.

„V roce 2016 jsem se dozvěděl, že v archivu leopoldovské věznice se nachází konvolut Zahradníčkových veršů. V době mírovského a leopoldovského věznění byl Zahradníčkovi povolen sešit, kam si mohl verše zapisovat. Ale v momentu propuštění mu nebylo povoleno, aby si ho vzal domů,“ vysvětluje editor nové knihy Jan Wiendl.

01007228.jpeg

Definitivní rukopis sbírky Čtyři léta má 45 textů, tedy dvě třetiny prvopisů sbírky. Nalezený sešit je v majetku leopoldovského archivu. Materiál je naskenovaný a čtenáři k dispozici jako faksimile, doprovázené edičním zpracováním. „Čtenář má možnost projít archeologii textu od prvotního leopoldovského záznamu až do definitivní podoby z roku 2001. Unikátní je to, že máme možnost srovnání mezi prvním zápisem v době vězení a definitivní autorskou variantou a rekonstrukcí z roku 1960.“

Jan Zahradníček patří do jedné z nejproduktivnějších českých básnických generací. Kritika viděla v Zahradníčkovi jednoho z klíčových dědiců básníka Otokara Březiny.

autoři: Iveta Novotná , sch
Spustit audio