Výbuch nenastal hned po otevření trezoru, nýbrž několik minut poté

2. leden 2014

Den po tragédii v pražském Suchdole je jasné, co bylo příčinou výbuchu v sídle palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který podlehl zraněním v nemocnici ve Střešovicích. Oficiální i nejmenované zdroje uvádějí, že příčinou neštěstí byla nálož v trezoru, který údajně už desítky let nikdo nepoužíval. Tělo velvyslance bude převezeno a pohřbeno v Ramalláhu.

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček doplňuje, že výbuch nenastal hned po otevření trezoru, nýbrž několik minut poté. Velvyslanec ještě stihl poslat manželku pro tužku a papír, aby mohl sepsat obsah trezoru. Exploze zřejmě nastala ve chvíli, kdy velvyslanec sáhl dovnitř a aktivoval tak bezpečnostní zařízení.

V Internacionální ulici v Praze-Suchdole došlo 1. ledna k výbuchu v bytě palestinského velvyslance, který byl při incidentu zraněn

Výbuch nebyl nijak silný, avšak blízkost velvyslance způsobila smrtelná zranění. Nejmenovaný palestinský představitel, kterého cituje agentura Nová Čína, ale nevylučuje úmyslný výbuch, který měl diplomata zabít. Také se spekuluje, že trhavinou mohl být semtex.

Ministerstvo zahraničí Palestiny už smrt svého velvyslance v Praze potvrdilo a označilo Džamála al-Džamála za mučedníka, což znamená především to, že zahynul při výkonu státní služby. Ministerstvo zahraničí podle agentury AFP uvedlo, že pošle do Prahy "delegaci na vysoké úrovni", která bude mít za úkol při vyšetřování příčin exploze spolupracovat s českými úřady, což je v takových případech běžnou praxí, míní Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity, odborník na Blízký východ.

Džamál již od 80.let pracoval v různých funkcích na tehdejším pražském velvyslanectví státu Palestina, v roce 2005 odešel do Egypta, aby se teprve loni v říjnu vrátil zpět do funkce velvyslance v Praze. Džamál nepatřil k takzvané staré gardě palestinských diplomatů úzce spjatých s Jásirem Arafatem. "Nebyl hybatelem vnitropalestinského politického života, ale byl spíše kariérním diplomatem," uvádí Břetislav Tureček.

Ačkoli patří Česká republika tradičně mezi hlasité zastánce státu Izrael, historicky byla role palestinského velvyslanectví významná. "Vliv palestinské diplomacie v evropských zemí však během posledních let upadá a hlavní řešení izraelsko-palestinského konfliktu se postupně přeneslo na jednání diplomatických špiček pod patronací Spojených států," doplňuje dále Břetislav Tureček.

Bill Clinton, Jicchak Rabin a Jásir Arafat v Bílém domě, 1993
autoři: mac , Břetislav Tureček , Jakub Zajíček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.