Výborný plavec, který se dokáže hlasitě ozývat, ale i úplně zrušit auto a zdecimovat třešňový sad. To je los evropský – chráněný a silně ohrožený živočich

21. prosinec 2020

Se zoologem Národního parku Šumava Vladimírem Dvořákem o výskytu losů evropských na jihu Čech. Tohoto majestátního živočicha můžete potkat třeba na Třeboňsku v oblasti od Chlumu u Třeboně ke Stráži nad Nežárkou. 

Tam se ale už dlouho losi nerozmnožili. „Může za to silný turistický ruch“, vysvětluje Vladimír Dvořák. Ani potravní nabídka tam není příliš bohatá.

Na Lipensku mají losi své teritorirum mezi Vyšším Brodem a Zadní Zvonkovou. V průběhu milénia čítala tato populace až pětadvacet kusů.

V Pošumaví se losi vyskytují například ve Vltavském luhu nebo u pramenů Blanice. Česká republika se nachází na jihozápadní migrační trase losů z Polska. Mladí jedinci se vydávají do světa, když ve svém domovském okrsku nenachází dostatek potravy.

„Každý los, který k nám doputuje, musí překonat několik státních silnic a jednu dálnici“, říká s obdivem zoolog Vladimír Dvořák. Národní park Šumava monitoruje v současnosti tato zvířata na chráněném území. Zoologové se zaměřují především na početnost.

Kolik je na daném území losů, se dá zjistit rozborem jejich trusu. Výsledky monitoringu zveřejní šumavský park v příštím roce.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio