Vůdce Talibanu podpořil rozhovory o míru s afghánskou vládou

20. červenec 2015

Vůdce afghánského Talibanu mulla Umar vůbec poprvé podpořil mírové rozhovory s vládou, které mají ukončit 14 let trvající válku, i když zároveň pobídl své muže k dalšímu boji, píše deník Wall Street Journal.

Minulý týden pronesl řeč u příležitosti nadcházejícího muslimského svátku íd al-fitr, ve které prohlásil, že legitimní jsou i „mírové cesty“ vedoucí k dosažení dvou cílů Talibanu, jimiž jsou boj proti zahraniční okupaci a nastolení islámského režimu.

Mulla Umar se na veřejnosti naposledy objevil brzy po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001, což vedlo ke spekulacím, že je po smrti, pokračuje Wall Street Journal.

Zástupci Talibanu se před několika dny sešli s delegací afghánské vlády nedaleko pákistánského Islámábádu na schůzce, kterou afghánští i pákistánští představitelé označili za první oficiální přímé jednání.

Do té doby se několik měsíců setkávali neoficiálně v zahraničí, například v Norsku, Kataru nebo Číně. Veřejná podpora mully Umara mírovým rozhovorům může pomoci překlenout rozpory v otázce smíření, které ve vedení Talibanu panují.

Čtěte také

Jednání v Islámábádu rozdělilo povstalecké hnutí na dva tábory – jeden z nich přímé rozhovory s kábulskou vládou dlouho odmítal a nazýval její představitele „loutkami Západu“. Nyní se zdá, že se tento odpor zmírňuje. Mulla Umar navíc vyzval k jednotě uvnitř Talibanu.

Umar také zdůraznil, že hnutí nedostává žádnou pomoc ze zahraničí. „Některé kruhy obviňují mudžáhidy, že jsou agenty Pákistánu a Íránu,“ cituje vůdce Talibanu americký deník. Umar pak v projevu vysvětlil, že Taliban „vždycky usiloval o přátelské vztahy s Pákistánem a Íránem, ale i s dalšími sousedními zeměmi“.

Navzdory nové ochotě k mírovým jednáním však násilí v Afghánistánu nepolevuje. Tamější armáda stále svádí s povstalci těžké boje v řadě provincií od jižního Hílmandu až po severní Kundúz. Mulla Umar zdůraznil, že hnutí „musí pokračovat v džihádu“, neboť v zemi se stále nacházejí zahraniční vojáci.

Čtěte také

V Afghánistánu je dnes asi 13 000 amerických vojáků, ale afghánská armáda a policie bojuje proti rebelům většinou sama. Současná koaliční mise má být ukončena ke konci příštího roku, připomíná Wall Street Journal.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio