Vstup zakázán? Ochranáři zmapovali slovenské pralesy, turisté už se do některých z nich nepodívají

Na Slovensku vznikla netradiční přírodní rezervace. Netvoří ji souvislé území, ale téměř osm desítek lokalit rozprostřených od Malých Karpat na západě až po hranici s Ukrajinou na východě. Patří do ní dosud nechráněné pralesy a vzácné přirozené lesy.

S nápadem na vyhlášení rezervace původně přišli nezávislí ochranáři. Zmapovat pralesy a přesvědčit o svém plánu vládu jim trvalo 12 let. Žádný ucelený seznam pralesů na Slovensku neexistoval, ochranáři si tak museli vypomoct i vojenskými mapami z dob Rakouska-Uherska.

Hlavní díl práce ale odvedli přímo v terénu: 26 ochranářů pátralo napříč Slovenskem sedm let, nejvíc pralesů našli v Banskobystrickém kraji. Celá rezervace má 76 částí o celkové rozloze 65 kilometrů čtverečních.

Zákaz vstupu

V rezervaci se návštěvníci budou moct pohybovat jen po značených cestách. Ty pralesy, které značené cesty nemají, se tak pro návštěvníky uzavřou. A to přestože občanské sdružení Prales, které za původní myšlenkou stojí, chtělo nechat rezervaci přístupnou. Úřady to ale nepovolily.

Které lokality jsou zahrnuté v nové přírodní rezervaci Pralesy Slovenska, se můžete podívat na mapě, kterou zveřejnilo slovenské ministerstvo životního prostředí.

autoři: Ladislav Novák , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.