Všichni lidi mají společný vnitřní jazyk. Petra Wenzelová o roční cestě po Jižní Americe a Asii

5. listopad 2019

Z Ekvádoru do Patagonie a přes Orlické hory do Asie… cestovala celý rok učitelka a vystudovaná biochemička Petra Wenzelová.

Petra Wenzelová za sebou měla těžký rok v životě a rozhodla se ho „rozchodit“ velkou cestou po Jižní Americe. Začala na jihu Ekvádoru, už čtvrtý den se společně s kamarádem a dalšími Čechy pokusila o výstup na sopku Chimborazo. V Ekvádoru dál zůstala ještě několik týdnů, navštívila například Údolí dlouhověkosti. V cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave, že při jedné příležitosti spala například v kostele… Jak sama říká, nebojí se požádat o pomoc dobré lidi, kterým by sama pomoc neodmítla, kdyby jí zaklepali na dveře. Obecně věří v to, že lidé, kteří na světě mluví nejrůznějšími jazyky, mají společný jistý vnitřní jazyk, který je patrný v očích.

Peruánské rozčarování

Čím dál špinavější a rozčarovanější se pak cítila v Peru, kde o ní příliš mnoho lidí uvažovalo jen jako o zdroji výdělku. „Čím dál více nás Peruánci vytáčí svým chováním a vyčůraností. Někdy opravdu nevíme, co si myslet...,“ psala ve svých facebookových zápiscích

„Miluju lidi, jsem ráda uprostřed ruchu, ale lidského, ne například velkoměstského. Když jsem si chtěla na cestě odpočinout, zamířila jsem někam do přírody,“ říká v rozhovoru. U jezera Titicaca náhodou navštívila místní svatbu, na které pak strávila mnoho hodin, a Vánoce prožila na bolivijských plážích Copacabany.

Na ostrovech v oblasti Berau

Slzy tváří v tvář sochám moai

Na cestě značnou část pozornosti věnovala trekování v horách, v Chile se jí nejvíc líbilo na třech ostrovech Chiloé, Navarino a na Velikonočním ostrově. „Když jsem stála před sochami moai, brečela jsem jako želva. Chiloé má zase nádherný národní park na pobřeží s přímořskou džunglí. Bylo tam teplo a viděla jsem úžasné druhy hmyzu. Nejjižnější obydlená oblast planety, ostrov Navarino, je naopak hodně drsný ostrov.“ Do Evropy nakonec odlétala z Brazílie, kde navštívila kamarádku. Doma se ale zdržela jen tolik času, aby stihla tři svatby svých blízkých, a odletěla do jihovýchodní Asie, kde další tři měsíce pomáhala projektu Mořské želvy, který tam vede Hana Svobodová, a cestovala.

Hory, džungle, ledovce a spousta setkání… Poslechněte si výběr zážitků z cesty Petry Wenzelové. O Jižní Americe a částečně o Asii mluví v cestovatelské a outdoorové Casablance. K dispozici máte kompletní záznam pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související