Všechny hlavy dosud nevychladly, výroky z jednání o Británii bych bral s rezervou, říká europoslanec Pavel Telička

Jaké možnosti partnerství EU – Británie jsou po mimořádném evropském summitu na stole? Co se dá dělat, než představitelé Spojeného království oficiálně oznámí svůj odchod z Evropské unie? A ukázalo hlasování britských voličů na nutnost reforem? Odpovídá europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

Ten je také zpravodajem letecké strategie, takže se vyjádřil i k aktuální situaci kolem útoku na tureckém Atatürkově letišti. Telička se domnívá, že je stále prostor pro lepší spolupráci zpravodajských služeb. Poukazuje ale i na nedostatečnou vůli a akceschopnost členských států.

„Často viníme tzv. Brusel, ale můžu vám říci, že z půdy Evropského parlamentu vytváříme dlouhodobě silný tlak na členské státy, ale mezi nimi navzájem je někdy nedostatečná důvěra, často dokonce i mezi jednotlivými službami jednoho členského státu.“ Dodal ale, že zpravodajské služby nepracují špatně, protože veřejnost se nedozví, kolika útokům se díky této spolupráci zabránilo.

Po neformálním summitu vzkázali lídři zbylých 27 členských států Evropské unie do Londýna, že pokud bude Británie chtít být součástí společného trhu, bude muset akceptovat podmínky EU, včetně volného pohybu osob. „Velká Británie si musí uvědomit, že pokud chce být součástí vnitřního trhu, tak vnitřní trh není jen volný pohyb zboží, ale tvoří ho čtyři svobody – volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, to znamená i osob a pracovníků. Takže těžko si představit, že výsledkem bude ujednání, které bude absolutně výhodné jen pro jednu stranu,“ říká Pavel Telička.


Jsme v situaci, kdy ještě všechny hlavy nevychladly, kdy nemáme ani na jedné ani na druhé straně nějaký seznam priorit a ty priority podložené dostatečnou argumentací. To znamená, že každý výrok bych bral s určitou mírou tolerance, možná i váhavosti, ale samozřejmě už první „výstřely“ naznačují, že ta jednání nebudou jednoduchá. PAVEL TELIČKA k jednání o Británii

Mohou si britští politici dovolit jednat mimo rámec toho, co bylo slibováno před referendem? „Byly učiněny sliby, které představují určitou svěrací kazajku pro britské politiky, na druhou stranu my už vidíme a slyšíme něco, co jsme nečekali. Dnes jsem hovořil s několika britskými europoslanci, včetně britských konzervativců, a k mému překvapení někteří z nich už hovoří o tom, že není vyloučeno druhé referendum,“ komentuje situaci Telička.

Podle něho do aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy, který oficiálně spustí britský odchod z Evropské unie, toho EU moc dělat nemůže, něco ale ano. „Rád bych zdůraznil, že je rozdíl mezi brzkým otevřením článku 50, respektive jeho aktivací, na jedné straně, a potom rychlým jednáním nebo dokonce vytlačováním Británie z unie. Myslím si, že absolutní většina bude proti něčemu takovému. Ten proces musí dostat svůj čas, bude náročný a musí být veden seriózně.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio