Všechny čtyři zvony bude mít konečně kostel v Městě Touškově

10. červen 2022 22:13, aktualizováno

Po víc než 105 letech se do věže kostela Narození svatého Jana Křtitele v Městě Touškově vrátí zvony Svatý Benedikt a Panna Marie.

Zvony pro kostel v Městě Touškově

Minulý rok na podzim se do Města Toušova u Plzně vrátil zvon Svatý Benedikt. Chybělo mu ale srdce, a tak zůstal v kostele Narození svatého Jana Křtitele na zemi. V sobotu ho Touškovští konečně usadí do věže a spolu s Benediktem i menší zvon Panna Maria. Spolek Náš Touškov kvůli novým zvonům vypsal veřejnou sbírku a pomohly také Plzeňský kraj a Česko-německý fond budoucnosti. Odlití zvonu Panna Maria pak zaplatil místní štědrý dárce.

Zvony se projedou městem

„To je největší zvon Nejsvětější spasitel, právě se provádí oprava jařma, můžeme se podívat, jak je uvnitř hodně otlučený,“ popsala v kostele Kateřina Duchková ze spolku Náš Touškov. „Prázdná místa čekají na svatého Benedikta a Pannu Marii,“ dodala. Benedikt váží celých 870 kilogramů a Panna Marie 130 kilo. „Zdobí ji reliéf Panny Marie, vyhotovený podle obrazu v našem kostele, a městský znak,“ prozradil Petr Komanec ze spolku Náš Touškov.

Slavnostní usazení nových zvonů bylo zahájeno už v pátek během Noci kostelů. V sobotu v 11 hodin a 40 minut vyjede slavnostní průvod, kdy zvony projedou městem na voze taženém koňmi. „V 13 hodin začne liturgický ceremoniál, na 17 hodin máme objednaný koncert trubačů hradní stráže a v 18 hodin na všechny zvony zazní klekání,“ upřesnila Duchková.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio