Vražda politika, navíc s použitím střelné zbraně, je v Británii něco nevídaného, nepředstavitelného, říká Jiří Hošek

17. červen 2016

Británii nějakou dobu potrvá, než se vzpamatuje ze šoku po včerejší vraždě poslankyně Jo Coxové. Právě na tu dobu se všichni hlavní aktéři rozhodli pozastavit kampaň před unijním referendem.

„Vražda politika, navíc s použitím střelné zbraně, je tady v Británii něco nevídaného, něco nepředstavitelného,“ zaznělo včera od Jiřího Hoška ve vysílání Českého rozhlasu. Vražda britské poslankyně Jo Coxové je událostí, která změnila trvale podobu britského referenda.

Nevýslovnou, nepředstavitelnou bolest musí cítit manžel zavražděné poslankyně, Brendan Cox. Přesto našel odvahu a sepsal mimořádně působivý vzkaz, ve kterém vyzval Brity, aby byli jednotní v boji proti nenávisti, která jeho milovanou ženu zabila. My v tuhle chvíli nevíme, jaké byly skutečné pohnutky pravděpodobného pachatele, který podle svého bratra měl v minulosti psychické problémy.


Nenávist nemá přesvědčení, rasu ani náboženství. Je jedovatá. Brendan Cox, manžel zavražděné poslankyně

Vražda Jo Coxové byla každopádně útokem na ženu, které se příčila lhostejnost, která nemohla přihlížet bezpráví a bezmoci, jak ve své těsné blízkosti, tak i daleko ve světě. Někdejší humanitární pracovnice, která viděla zblízka utrpení dnešního světa v těch nejnebezpečnějších a nejchudších končinách, se po letech strávených v různých nevládních organizacích rozhodla angažovat ještě víc a vstoupit do politiky. Včera se ukázalo, že to bylo rozhodnutí fatální. Maminka dvou malých ratolestí byla v Dolní sněmovně teprve od loňského května, a už se stačila zapsat do povědomí svých kolegů hlasitým bojem za to, aby Británie přijala mnohem víc syrských dětí. Byla taky jedním z velmi mála zákonodárců, kteří otevřeně projevili v současnosti velmi nepopulární názor, a vystoupili ve prospěch imigrace do Spojeného království, bez nějakých „ale“ a „kdyby.“

„Nenávist nemá přesvědčení, rasu ani náboženství. Je jedovatá,“ napsal Brendan Cox. Vražda jeho manželky není jen útokem na parlament a demokracii, jak to líčí přední britská média. Je to útok na lidskou slušnost a ochotu nezavírat oči nad děním kolem nás.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio