Vražd v USA výrazně ubylo, policie začala používat nové monitorovací technologie

Počet vražd ve velkých amerických městech loni klesl na historické minimum, všímají si londýnské Timesy. Jednou z příčin je zavedení nové technologie, s jejíž pomocí policie monitoruje zločiny spáchané střelnými zbraněmi. Dopředu také vytipovává místa, kde by mohlo násilí propuknout. Statistika přímo odporuje tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož Spojené státy „deptá vzestup zločinnosti a rostoucí počet vražd“.

V New Yorku bylo loni spácháno 290 vražd, což je nejméně od roku 1951, kdy monitoring zločinnosti začal. „Oproti roku 1990 jde o téměř devadesátiprocentní pokles,“ informují The Times. Tehdy bylo za rok zavražděno 2 262 lidí. V Los Angeles registrují z loňska 281 vražd, v roce 1992 přitom násilnou smrtí zemřelo 1 094 lidí.

Za domov bojuje nová technika

Obě města nasadila do boje se zločinem počítačový algoritmus, který predikuje vzplanutí násilností. Policejní velitelství tam podle toho dopředu zvyšuje přítomnost strážců pořádku. Technologickou novinku však musí doprovázet i další metody dohlížení na zákonnost. „Je to náš domov a my za něj musíme bojovat,“ říká newyorský policejní prezident James O’Neill.

Podobný trend vykázalo i Chicago, v posledních letech zasažené spirálami násilí. V roce 2017 tam zahynulo rukou vrahů 650 lidí, o rok dříve jich bylo 771. Město se stalo symbolem zločinů střelnými zbraněmi, protože v roce 2016 tam vzrostl počet incidentů o 60 procent. Prezident Trump si právě Chicago vybral za exemplární případ, o němž stále hovoří.

Kamery v ulicích

Začátkem loňského roku v Chicagu začali zavádět výstražný systém, který monitoruje střelbu. Na jeho podporu přišel i software předvídající vzplanutí kriminality a do ulic přibylo množství kontrolních kamer. Jakmile padne výstřel, policie o tom ví díky automatickému systému Shotspotter do 30 sekund. Policisté i experti z místní univerzity data ihned analyzují. „Velmi často je policie na místě dříve, než někdo zavolá horkou policejní linku 911,“ podotýkají Timesy.

Nejnovější statistiky zatím neukázaly, zda se podařilo zvrátit trend dvou posledních let, kdy střelby na ulicích Chicaga přibylo. Předběžná čísla ale naznačují, že určitý pokles je patrný. Na území Spojených států ale přesto dál existují oblasti vyhlášené kriminalitou – jde o Filadelfii, San Francisco a Columbus, kde loni vražd přibylo. Experti upozorňují, že u nejproblematičtějších komunit, například v Baltimoru, je zdrojem nebezpečí velmi malá skupina vysoce rizikových lidí. „Pouhá polovina procenta obyvatel města tam může až za 70 procent vražd,“ upozorňuje kriminolog David Kennedy.

Vina sociálních médií

Obyvatelé Baltimoru navíc považují za určitého spolupachatele sociální média. Dříve se v naprosté většině střílelo večer, protože oběti vracející se domů byly nejsnáze k zastižení. Dnes si ale nájemný vrah může svůj cíl pohlídat přes sociální sítě, což je důvodem zvýšeného počtu incidentů s palbou za bílého dne, uzavírají Timesy.

autor: rma
Spustit audio