Vraťte se domů a zůstaňte tam, vzkazuje Evropa uprchlíkům

4. červenec 2018

Dehumanizace Evropy nabývá na síle, alespoň podle evropské mutace serveru Politico. Portál s odkazem na nedávný summit Evropské unie a německou vládní krizi tvrdí, že evropští lídři „kapitulovali před populistickými a protiimigračními politiky.“ A zabouchli tak dveře lidem prchajícím před válečnými konflikty, hladomorem a chudobou v Africe a zemích Blízkého východu.

Luboš Palata: V migraci si jen s větou „To zásadně odmítáme…“ už nevystačíme

Migranti ve Středozemním moři

Německá dohoda o tranzitních centrech pro nás není dobrou zprávou. 

Ve jménu zamezení výnosným praktikám pašeráků lidí a „předcházení tragickým ztrátám na lidských životech“ Evropská unie připravila plány, jak zabránit lodím vyplouvat od severoafrických břehů směrem do Itálie, na Maltu či do Španělska.

„Vraťte se domů a zůstaňte tam,“ to je v interpretaci serveru Politico poselství plynoucí z bruselského rokování. A pokud se běženci dostali k evropskému pobřeží předtím, než byly brány uzavřeny, pak mají setrvat tam, kde jsou a nedoufat, že se ještě mohou vydat dále na sever do zemí, kde na ně možná čeká práce i střecha nad hlavou.

Dočasné řešení

Právě taková je podle evropského portálu daň za krátkodobou záchranu pozic kancléřky Angely Merkelové. Ta alespoň na čas uklidnila nového italského ministra vnitra Mattea Salviniho a přesvědčila i vládnoucí koalici v Rakousku k tomu, aby alpské hraniční přechody zůstaly prozatím otevřené.

Prouza: Visegrádská čtyřka je vnímána jako toxická značka. Kromě kritiky migrace nedokáže přijít s ničím pozitivním

Tomáš Prouza

Konec kvót a zřízení center na severu Afriky i v Evropě, kde se budou posuzovat žádosti o azyl. To jsou hlavní závěry nedávného evropského summitu, který premiér Andrej Babiš označil za obrovský úspěch.

Tyto kroky ovšem humanitární a politickou krizi a její důsledky mohou vyřešit jen stěží, případně jen dočasně. Zastánci razantních činů stejně uspokojeni nebudou. Ostatně už teď požadují mnohem víc, všímá si Politico.

A připomíná, že v roce 2015 otevřela Angela Merkelová hranice své země migrantům prchajícím před hrůzami občanské války v Sýrii. „To zvládneme,“ tvrdila tehdy kancléřka. Teď, když počet migrantů klesl v porovnání s vrcholem krize o 95 procent, nicméně Evropa nabyla přesvědčení, že už není schopna zvládnout ani oněch pět procent. A je odhodlaná je zastavit.

Tři roky poté, co snímky utopeného dítěte na turecké pláži vyvolaly po celém kontinentě vlnu zděšení a solidarity, tak „Evropané ztratili soucit“. Podle portálu je to patrné v přístupu nejen vůči uprchlíkům, ale i lidem bez domova. A unijní politici prý mezitím v obavách před dravým populismem a ztrátou politických pozic obrostli hroší kůží.

Konec morálního šampiona

Rétorika, donedávna užívaná jen krajní pravicí, se teď stále častěji ozývá i z úst evropských demokratických politiků. Politico poukazuje třeba na projev francouzského ministra vnitra. Gérard Collomb v něm nedávno řekl, že některé oblasti Francie „se potápějí pod přívalem žadatelů o azyl“.

V reakci na kritiku Collomb argumentoval tím, že pokud nyní nebudou přijaty restriktivní zákony o migraci, přijde někdo jiný s ještě tvrdší a restriktivnější legislativou. Podobné teze vyslovil i šéf Evropské rady Donald Tusk.

Podle komentáře se tak ale evropští vůdci ve snaze dohnat své populistické rivaly stále častěji odklánějí od humánních hodnot. Právě od těch, kterými se jinak často tolik ohánějí. „Evropa už nemůže tvrdit, že je světovým morálním šampionem a přitom odsuzovat amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli zdi na hranicích s Mexikem.  Kdyby mohla Evropská unie postavit zeď přes Středozemní moře, už by tam stála,“ myslí si server Politico.

autor: smi
Spustit audio

Související