Volodymyr Zelenskyj: Případnou dohodu o konci války by měli schválit sami Ukrajinci

25. březen 2022
Výrok týdne

Jakoukoli případnou kompromisní dohodu s Ruskem o ukončení války na Ukrajině by ukrajinští občané měli schválit v referendu. V rozhovoru pro Českou televizi a další zahraniční média to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev se podle něj nepodvolí ruským ultimátům. Navíc udělá vše pro navrácení Donbasu a Krymu pod ukrajinskou svrchovanost. Prohlášení ukrajinského prezidenta vítá i Rusko.

Našim vyjednávačům jsem řekl, že když mluvíte o změnách, které mohou být historické, tak jediným řešením bude konání referenda. Sami lidé budou muset odpovědět otázku o formátu kompromisu. Je to otázka vzájemného porozumění mezi Ukrajinou a Ruskem.
Volodymyr Zelenskyj

Jak by takové hlasování vůbec mohlo vypadat? Jaké podmínky politické ale reálného života by musely být splněny?

Čtěte také

Co si o uspořádání všelidového hlasování na Ukrajině skutečně myslí Kreml? Věří v to, že samozvané republiky na východě Ukrajiny budou hlasovat pro Rusko?

Poslechněte si celý Výrok týdne s Janem Burdou v audiu. Hosty byli analytik Pavel Havlíček z Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky a bezpečnostní analytik Jiří Šedivý, vedoucí Katedry bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Institut.

 

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související