Volební právo by mně nechybělo, mám skvělého a rozumného muže, říká Bára Štěpánová

17. prosinec 2017

„Ráda k mužům vzhlížím a do jisté míry se nechávám řídit. Osobně by mně nechyběla emancipace, například volební právo. A to proto, že mám muže, který si mě váží a můj názor by promítl do svého rozhodování,“ říká moderátorce Barboře Tachecí herečka Bára Štěpánová, která přijala pozvání Osobnosti Plus, tentokrát z Domova Sue Ryder, kde se obě ženy staly Ježíškovými vnoučaty v rámci stejnojmenného projektu Českého rozhlasu.

„Doba, kdy společnost fungovala jinak, měla něco do sebe. Byl jistý řád. Vzhledem k tomu, že můj otec je velice vzdělaný a rozumný člověk, byla bych i zvědavá na to, koho by mně dle starých tradic vybral za manžela,“ říká s lehkým úsměvem a doádvá:


Herečka a moderátorka Barbora Štěpánová se narodila 13. prosince 1959 v Praze. V roce 1986 podepsala Chartu 77. Kromě svého profesního působení byla v roce 1989 aktivní v recesisticko-humoristické Společnosti za veselejší současnost. Roku 1990 pak také krátce působila jakožto členka týmu nově zvoleného československého prezidenta Václava Havla. Od roku 2009 je vdaná za muzikanta Miroslava Barabáše. Má dceru Dominiku.

„Když říkám, že nepotřebuji emancipaci, mírně to téma shazuji. Souvisí to s vývojem všeho. Když si vezmete obrovský pokrok, které lidstvo během 20. století udělalo, je to neuvěřitelné. Mám ráda, když pokrok lidem slouží. Mám ale pocit, že se začínáme dostávat za hranici, kde už to není dobře.“

Muži mají vydělávat více

„To, že se ženy emancipovaly, bylo do jistého bodu dobře. Nejsem ale ta, která tvrdí, že jsme stejní jako muži. Ženské volební právo i možnost dělat kariéru jsou správné. Ale v tradičním prostředí, kde muž je doma a žena pracuje, není vždy v pořádku. Opačná situace je totiž v souladu s naším uvažováním. Mám stále v hlavě muže ochranitele a nevadí mně být doma. Chci, aby můj muž vydělával větší peníze. Chci, aby muži vydělávali více peněz. A role muže, který mě zabezpečí, je mně příjemnější, a je to mé osobní rozhodnutí, že to takto mám.“


Dokud má život pro člověka smysl a baví ho, tak tady má být.Bára Štěpánová

Politik má sloužit

„Podle mě, … a vždy se snažím, abych to, co říkám, prezentovala jako svůj názor, politika není něco, co dělá někdo, koho někde vyrábí, ale je to něco, co se týká nás všech, dokonce i lidí, kteří říkají, že se jich to nedotýká,“ hovoří na téma současné politické situace a úlohy politika ve společnosti herečka.„Žijeme ve společnosti a společnost nějakým způsobem funguje. Doba před rokem 1989 byla svým způsobem jednoduchá, byla přehledná a byla jasná. Bylo to černobílé, což dnes zdaleka není. Myslím si, že stát má svým občanům sloužit, že všichni ti, které zvolíme, mají spravovat naše věci. Nás možná mate trošku slovo vláda. To, že někdo vládne. Ale oni nám nevládnou, my nejsme nevolníci, nejsme poddaní. Jsme občany této země.

Uvědomila jsem si, že ti, kteří mají spravovat věci veřejné, se mají starat o to, aby se nám žilo dobře všem. Bohužel to musím říct, ale stát nemůže být firmou, protože jsme každý absolutně jiný. Ve firmě pracují lidi, kteří tam chtějí pracovat, a když nechtějí, tak odejdou: ale stát není společenství zaměstnanců. Stát je společenství lidí různého věku, různého zaměření, různých názorů. A mluvím do věcí z toho důvodu, aby si ti, které jsme zvolili, uvědomili, že oni mají sloužit nám. Občané se k politikům chovají servilně, ale z jakého důvodu?“ ptá se herečka ve své úvaze.

Babiše jsem odmítla

Pozvání na oběd od Andreje Babiše pro Báru Štěpánovou nebylo lákavé. „Na scházení se s někým na skleničku tady máme hvězdy. Já nemám potřebu žádného z politiků poznat jako člověka. Nepochybuji o tom, že i člověk, se kterým jako politikem nesouhlasím, může být strašně milý, ale mě to nezajímá,“ říká rozhodně.

Kterých svých rolí si Bára Štěpánová nejvíce váží? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.