Volby bez politiky. V Kateřinicích na Vsetínsku už šestnáct let volí starostu přímo, kandidátek mají stejně jako v Praze

Také letos v říjnových komunálních volbách budou obyvatelé vybírat jen z nezávislých bezpartijních kandidátů.

Volební systém takovou volbu umožňuje. Pokud kandidují pouze jednotlivci sami za sebe, pak ten s nejvyšším počtem hlasů stane v čele obce.

V obci registrují 29 kandidátek, tedy stejný počet jako Praze.

Podle místních ten nápad vznikl v roce 2002, a potvrzují to i data Českého statistického úřadu. Od té doby zatím nikdy mezi nezávislé nevstoupila žádná strana se svou kandidátkou.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Lidé v Kateřinicích uvádějí, že je jednoduché vybírat člověka podle toho, jak ho znají a znají jeho práci. Ten nejoblíbenější pak získá nejvíc hlasů.

Hospodářské noviny zjistily, že například v Nákří v Jihočeském kraji se už v roce 1990 lidé dohodli a před volbami vypsali anketu o nejoblíbenějšího politika. Tomu pak na základě všeobecné shody dávali své hlasy.

Podobný systém jako v Kateřinicích je i v Tichonicích na Benešovsku. Tam kandiduje sedm nezávislých bezpartijních uchazečů.

autor: rv
Spustit audio

Související