Volba prezidenta Václava Havla: Na slzy není čas

2. leden 2015

Poslední prosincová dekáda roku 1989: Je 21. prosince a do prezidentské volby chybí ještě osm dní. Jak se zachová komunistický parlament? Či spíše onen formální pseudoorgán, kterým parlament v době komunistické totality byl?

V zemi již od 10. prosince vládne vláda národního porozumění, ve které vedle sebe sedí zástupci Občanského fóra, KSČ i lidovců a socialistů, donedávna loajálních komunistických souputníků.

Samotná KSČ je pak v hluboké defenzivě: Končí krátké vedení generálního tajemníka Karla Urbánka (od 24. listopadu) a na sjezdu, který proběhl 20. a 21. prosince, je zvolen předsedou této strany Ladislav Adamec (tato funkce byla sjezdem znovu zřízena, předtím zanikla smrtí posledního předsedy KSČ Klementa Gottwalda), tajemníkem pak Vasil Mohorita.

Čtěte také

Václav Havel jako kandidát Občanského fóra objíždí republiku a – alespoň občas – vystupuje i v s komunismem se právě rozcházejících médiích.

22. prosince dochází při jednání u kulatého stolu mezi hlavními politickými silami v zemi k dohodě o obsazení funkcí prezidenta a předsedy Federálního shromáždění (tj. parlamentu).

Václav Havel v rozhlase

Samotná prezidentská volba je pak hodna absurdního dramatu velkého autora – nejprve je (28. prosince) do Federálního shromáždění kooptováno 23 nových poslanců, ještě téhož dne se jeden z nich (Alexander Dubček) stává jeho předsedou a druhý den (29. prosince) je Václav Havel jednohlasně zvolen 9. československým prezidentem a skládá slib do rukou Alexandra Dubčeka.

Poprvé od roku 1948 se při prezidentské volbě konala slavnostní bohoslužba. To vše je pak v přímém televizním i rozhlasovém přenosu moderováno typicky normalizačním způsobem.

V pořadu uslyšíte ukázky z rozhlasového vysílání Občanského fóra z konce prosince 89, klíčové momenty Havlovy prezidentské volby i bezprostřední reakce na Havlovo zvolení.

Navíc pak ještě něco důležitého o slzách...

Pořad Volba prezidenta Václava Havla: Na slzy není čas si poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio