Volba nejvyššího ústavního soudce není spor politický, ale věcný, říká senátor Goláň

31. květen 2023

O post nejvyššího ústavního soudce se ucházejí ústavní právník Jan Wintr, bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Jsou všichni tři kandidáti prezidenta kvalitní a zaslouží si podporu senátorů?

„Našim úkolem je posoudit jejich odbornou způsobilost i mravní integritu. Z mého pohledu všichni tři kandidáti tyto podmínky splňují,“ uvádí v Pro a proti předseda výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička (nestr.).

Čtěte také

Předseda ústavně-právního senátního výboru Tomáš Goláň (ODS) věří, že minimálně Wintr a Baxa z profesního hlediska předpoklady splňují.

„Pokud byly nějaké nesouhlasy senátorů, tak to asi bylo kvůli projevu paní soudkyně Zemanové na ústavně-právním výboru,“ odhaduje Růžička. „U nás na školském výboru ale předvedla brilantní výkon, a dostala dokonce o jeden hlas víc než pan doktor Baxa.“

Projev Zemanové nemusel přesvědčit senátory v ústavně-právním výboru. „Proto dostala málo nominací, ale to neznamená, že na školském výboru nebyla skvělá. To je ostatně normální, regulérní demokratická debata,“ připomíná Goláň.

Ten dodává, že se víc jak půl roku věnuje průzkumu soudcovského světa. „Dostat se mezi všechny názorové proudy a skupiny v soudním světě je těžké, já se mezi ně dostával a určité pochybnosti jsem slyšel. Ale nebudu už do tohoto souboje zasahovat.“

Nejde o žádné spiknutí

Růžička prý rozumí tomu, že různé skupiny uvnitř českého soudnictví mají zájem prosadit svého kandidáta na tak významný post, včetně toho že se už dlouho mluví o Josefu Baxovi. „Ale to není žádné spiknutí.“

Čtěte také

„Některé věci mohou navíc osobně vyznívat, a proto myslím, že nepatří vůbec do veřejného prostoru,“ komentuje Goláň to, že si své výhrady na adresu jednotlivých kandidátů nechává pro sebe.

Senátní výbor pro lidská práva vítá diverzitu třech kandidátů. „Věková skladba, to, že se jedná o dva muže a jednu ženu, i jejich různá soudcovská zaměření. Baxa je spojen se správním soudem a trestním řádem, Zemanová je spojena s obecnými soudy a Wintr je akademik a expert na ústavní právo,“ chválí Růžička.

Také Goláň souhlasí, že kandidáti tvoří různorodou skupinu. „Obávali jsme se jen toho, že Zemanová vykonávala podobnou činnost na správním soudě jako Baxa. Také jsou známá Baxova veřejná vystoupení na obhajobu Zemanové, když kandidovala na prezidentku Soudcovské unie. Je tu obava, že může jít o kandidáty se stejným názorovým spektrem, což pestrost nesplňuje.“

Čtěte také

Nikdy nebyla v senátorském klubu ODS volba ústavních soudců politická záležitost, ujišťuje občanský demokrat. „Jak vláda, tak celé vedení je v celé volbě velmi zdrženlivé. Určitě nejde ve sporu o konkrétní jména či o spor politický, ale o spor věcný,“ ujišťuje Tomáš Goláň.

„Jsme malá země, tak se v oblasti justice všichni dobře znají. Žádné spiknutí za účelem ovládnutí Ústavního soudu bych za tím opravdu nehledal. Nepřál bych si, aby se obsazování míst u ústavních soudů stalo politickým bojem, to bychom se dostali, kam nechceme, protože jedině nadstranický Ústavní soud může plnit své povinnosti,“ shrnuje senátor Jiří Růžička.

Poslechněte si celé Pro a proti v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související