Vojtěch: Po otevření škol je zásadní včas plošně otestovat žáky. A pak testovat třeba jen v regionu

16. srpen 2021

Nový školní rok je za dveřmi, zatím ale není jasné, za jakých podmínek se žáci do škol vrátí. Jasněji by mělo být po večerním zasedání vlády. „Nemyslím si, že by se něco mělo zásadně měnit. Komunikovali jsme to už koncem června. Je to spíš jen o přijetí mimořádného opatření, které bude závazné ve formě předpisu,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a slibuje: „Uděláme všechno pro to, aby k uzavření škol znovu nedošlo.“

Právě aby rezort zdravotnictví nemusel sáhnout k uzavření vzdělávacích zařízení, je potřeba připravit jasná pravidla. Vojtěch si ale uvědomuje, že každá škola má specifické možnosti, na které je třeba brát ohled.

Čtěte také

Metodický pokyn se týká otázky hygienických prostředků, zajištění desinfekce a pokud možno homogenních kolektivů, vyjmenovává ministr.

„Jde ale jen o doporučení, aby se tomu mohly školy přizpůsobit na základě jejich reálných možností. Nebude to plošně povinné, ale pokud to bude jen trochu možné, byli bychom rádi, aby to školy dodržovaly.“

Poučení z loňska

Adam Vojtěch připomíná turbulentní situaci z loňského podzimu, kdy koncem září dokonce na svůj post rezignoval. „Testování je pro nás zásadní. Víme, že v minulém roce se se začátkem školního roku začala epidemická situace výrazně zhoršovat. A proto chceme včas zachytit a zasáhnout.“

Čtěte také

Žáci proto budou testováni plošně ve třech vlnách hned od prvního dne školní docházky – 1. září, 6. září a 9. září. Podle míry záchytu pozitivních se bude postupovat dál.

„Pokud by byl záchyt vyšší než 25 pozitivních na sto tisíc provedených testů, třeba v rámci regionu nebo konkrétní lokality, pak by se s testováním pokračovalo,“ popisuje ministr, host Speciálu Tey Veselákové.

Záleží na formě výuky. Třeba půjdou do karantény jen žáci z okolních lavic pozitivně testovaného.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví (za ANO)

K plošnému testování v celé republice by se pak přistoupilo v případě, že odborníci stanoví incidenci v zemi na 75 pozitivních ze stovky tisíc testovaných.

Při odhalení jednotlivých případů ve školách vstoupí do hry hygienici, kteří provedou šetření a vytipují blízké kontakty nakaženého – ty budou muset do karantény. Nemusí jít ale o celou třídu, upozorňuje ministr zdravotnictví: „Záleží na formě výuky. Třeba půjdou jen žáci z okolních lavic.“

Kdo to bude platit?

Stále mnoho nezodpovězených dotazů ale mají zřizovatelé škol, tvrdí výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky Šárka Vladyková.

„Budou dětem uhrazeny i PCR testy? Bude uznáváno i očkování nebo protilátky?“ ptá se. A připomíná, že v současné době je plátcům zdravotního pojištění hrazen jeden antigenní test za sedm dní, první trojfázové testování dětí bude ale četnější – proto je důležité vědět, kdo testy navíc zaplatí.

Hosty byli:
Adam Vojtěch, za ANO, ministr zdravotnictví
Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů ZŠ, ředitel ZŠ Pečky
Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR
Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin, informační centrum pro vzdělávání

V neposlední řadě šéfka Svazu měst a obcí upozorňuje na to, že výrazně více dětí trpí po uplynulém roce sociálními fobiemi, a proto je potřeba jim návrat do škol maximálně zpříjemnit.

„Mnozí rodiče nechtějí přivádět děti do stresové situace, kdy první den po prázdninách přijdou do škol a někdo se jim vrhne se šťourátkem do nosu,“ uzavírá.

Proč je potřeba zdůraznit výchovnou funkci škol? A je probraná látka prázdnou mantrou? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tey Veselákové.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.