Vojtěch: Kdyby došlo k novému ohnisku nákazy covidem-19, může se v populaci šířit rychle a masivně

6. květen 2020

Studie kolektivní imunity odhalila 107 pozitivních na covid-19 mezi 26 549 testovanými. Nejméně na 100 tisíc obyvatel bylo v Brně, nejvíc na Litovelsku. Imunizace české společnosti se tak podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) pohybuje pouze v řádech jednotek promile (‰).

Ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek ve Speciálu Českého rozhlasu odpovídá na otázku, jestli „jen promile“ promořenosti doopravdy čekal: „Čekal jsem číslo, které bude korespondovat s 1–4 ‰.“  

Čtěte také

„Po bitvě je každý generál,… ale trochu (jsem to) čekal. Řeknu i důvod proč. V dobách, kdy jsme měli všichni strach, já to veřejně přiznávám, tedy v polovině března, kdy jsme nevěděli, jak velká nálož v populaci je, tak jsem s hrůzou pozoroval, jak s každým třeba zdvojnásobeným počtu testů pak proporcionálně, jako po přímce, leze počet zachycených. A říkal jsem si, co všechno už v té přírodě je?“

Bod zlomu prý nastal 8. dubna a od toho okamžiku vodorovně směřujeme k nějakým kumulativním 8 tisícům diagnostikovaných (na 10 milionů obyvatel).

Zatáhli jsme včas

„To je hrozně malý podíl, ze kterého vyplývá, že zatažení za brzdu bylo velmi účinné. Nálož, která byla v populaci schovaná, ale nemohla být velká. Nebyla ani zanedbatelná. Od toho okamžiku už ale nenarůstá,“ říká Dušek.

Čtěte také

Kolik lidí, kteří nejsou ve statistikách tak zřejmě nemocí už prošlo? „Protože se vracíme zpátky do časového okna (kdy se testovalo), tak v tu dobu bylo na jednoho diagnostikovaného v průměru 2,25 nediagnostikovaných nemocných, což není zanedbatelné číslo, při tehdejších počtech nakažených (a na Litovelsku to bylo ještě víc). Dnes je to ale úplně jiné,“ odpovídá.

Je prý jasné, že dnes je epidemie na ústupu, naše Reprodukční číslo je 0,7, máme zastavený lineární růst diagnostikovaných, „a tím, že jsme tímto modelem kalibrovali své modely, máme připravený i systém do budoucna, kdyby hrozila nějaká exponenciální křivka, třeba na lokální úrovni.“

Jsme bez imunity?

I ministr zdravotnictví Vojtěch pak připouští, že imunizace covidem v populaci opravdu neproběhla.

Čtěte také

„Takže můžeme být náchylnější k tomu, že kdyby znova došlo k nějakému novému ohnisku nákazy, tak se nemoc může šířit rychle a masivně. Musíme být stále obezřetní, ale brzdit rozvolňování nechceme. Teď nemáme žádné známky toho, že by nějaký exponenciální nárůst hrozil, ale máme jisté známky některých lokálních ložisek, jako je teď Cheb nebo Domažlicko... Kdybychom tato ohniska včas nehasili, tak by se nemoc mohla poměrně masivně dál šířit,“ dodává. Naštěstí je tu ale chytrá karanténa a další nástroje, jak s nemocí bojovat.

Hosté Speciálu: 
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO),
ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek,
Marián Hajdúch, Ústav molekulární a translační medicíny LF UP a FN Olomouc,
děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo,
Dalibor Valík, náměstek FN Brno

Víc si poslechěte v audiu. Ptal se Tomáš Pancíř.

Spustit audio

Související