Vodní inspirace ve výtvarném umění. Vydejte se na procházku výstavou

Loni na konci roku byla na vernisáži v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech zahájena výstava Voda/Proměny obrazu živlu v českém umění v 19. až 21. století. Hned po vernisáži byla výstava, na kterou její tvůrci svezli exponáty z celé republiky od dvaasedmdesáti tvůrců, z pandemických důvodu zavřena. Nyní máte možnost výstavu navštívit.

Na výstavě inspirovaném esejem filozofa Gastona Bachelarda Voda a sny, je voda představena v nejrůznějších podobách: jako živel, symbol, archetyp, mytologický námět, abstraktní šifra, zdroj obživy, jako významná součást krajiny, včetně romantických scenérií, jako prostor pro rekreaci, sport, očistu, podvědomí a sny. Kurátorky a zároveň autorky výstavy a katalogu tato témata reflektují v pěti celcích instalace. Dochází v nich k zajímavým a často překvapujícím setkáním uměleckých děl z 19. století s díly století následujícího a se současnými artefakty využívajícími moderních médií. V pořadu představíme akustického umělce Martina Janíčka a jeho objekt Zvukový mrak.

Připomeňme alespoň několik jmen umělců, s jejichž díly se případný návštěvník výstavy může setkat: Antonín Chittussi, Antonín Slavíček, Václav Radimský, Jaroslav Panuška, Jindřich Štyrský, Kurt Gebauer, Jiří Sopko, Oldřich Smutný, Roman Trabura, Tomáš Česaný.

Rozhlasovou prohlídku výstavy doplníme experimentem nazvaným Aquarius dispersus aneb Zničený vodník, ve kterém si Rudolf Matys pohrál s intervencemi fragmentů jedné vodní básně Josefa Kainara do Erbenova Vodníka.  Posluchači si svůj zážitek mohou rozšířit  virtuální prohlídkou výstavy na této adrese.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio