Vodné a stočné na Kladensku a Mělnicku zdraží zhruba o korunu denně, víc zaplatí i na Příbramsku

31. říjen 2019 10:00

Vodárny Kladno - Mělník zvyšují ceny vodného a stočného z 92,92 koruny na 105 korun za metr krychlový včetně DPH. Důvodem jsou investice do nových zdrojů vody a obnova infrastruktury. Společnost by tak měla získat navíc 90 milionů korun ročně, uvedl předseda představenstva VKM Radek Větrovec. O zvýšení  vodného a stočného rozhodli také zastupitelé Příbrami. Platby by se měly zvednout ze současných zhruba 76 korun na 92 koruny za metr krychlový. 

Zdražení by pro běžného odběratele mělo znamenat růst nákladů o jednu korunu denně.

Vodárny Kladno - Mělník musí řešit nedostatek pitné vody a havarijní stav na několika místech vodovodní soustavy. "Pokud bychom okamžitě nezačali investovat, mohlo by se brzy stát, že na řadě míst lidem z kohoutků voda nepoteče," uvedl Větrovec.

Cena vodného a stočného se nezvyšovala od roku 2015, tím se ale podle předsedy představenstva zbrzdily investice do obnovy a nyní už je nelze odkládat.

Potřeba je také doplnit vodní zdroje, protože v posledních letech, především v letních měsících, spotřeba vody převyšuje kapacitu vodních zdrojů. Proto VKM letos nakoupily i více než pět milionů litrů vody denně z pražské vodárenské soustavy.

Pro zajištění dodávek vody z Prahy je ale zapotřebí rekonstruovat dříve téměř nevyužívaný přivaděč z pražského vodojemu Kopanina, čerpací stanici v Hostouni i vlastní vodojem Kopanina. Technický stav těchto objektů totiž neumožňuje trvalý odběr vody.

"Náklady na tyto rekonstrukce se sice budou pohybovat ve stamilionech korun, ale VKM nemá jiné řešení. Variantou by sice bylo čerpání podzemní vody z nových pramenišť v okresech Mělník a Mladá Boleslav, které ale komplikuje platná legislativa - zajištění veškerých povolení a následnou stavební realizaci nelze zvládnout dříve než za osm až dvanáct let," dodal Větrovec.

Podle ředitele VKM Josefa Živnůstka je nutná obnova například zařízení u Obříství, které přivádí vodu z Mělnické Vrutice pro celou oblast Kladenska, ale i Kralup nad Vltavou, Odolenou Vodu a desítky dalších obcí.

"Za současné situace bychom nebyli schopni vyřešit hrozící havárii a zajistit adekvátní zásobování obyvatel. Nemůžeme riskovat situaci, kdy v obcích a městech nepoteče týdny voda. Ale jen toto jediné místo představuje investici více než 100 miliónů korun," doplnil Živnůstek.

Vodárny Kladno - Mělník jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, zajišťují zásobování 260 000 lidí pitnou vodou a kanalizaci pro více než 170 000 Středočechů. Provozovatelem infrastruktury jsou Středočeské vodárny.

Investice i v Příbrami

Také Příbram bude mít od ledna vyšší vodné a stočné. Ze současných necelých 76 korun se zvedne na 92 koruny na metr krychlový. Rodina s běžnou spotřebou vody tak zaplatí měsíčně zhruba o dvě stovky víc. 

Podle starosty Jana Konvalinky je většina vodovodní sítě stará 50 až 80 let, to znamená na konci své životnosti. Množí se havárie, za které město platí vysokou cenu. "Od roku 2015 do konce září letošního roku to bylo 24 262 742 korun. Za devět měsíců tohoto roku se do oprav havárií vodovodů a kanalizací investovalo více než 9 milionů korun," uvedl Konvalinka. Pětina z celkového objemu pitné vody se navíc ztratí z potrubí během průtoku do domácností. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio