Vnitrostranická demokracie je pro nás naprosto zásadní. Osobní spory by se měly řešit přes stranické komise, míní Zábranský (Piráti)

7. listopad 2019

Veřejnost může už několik týdnů doslova on-line sledovat spory uvnitř Pirátské strany. Její místopředseda Jakub Michálek tento týden ustál hlasování o svém odvolání z funkce poté, co byl svou kolegyní Janou Koláříkovou obviněn, že šikanuje podřízené a jedná s nimi arogantně. V reakci na výsledek hlasování rezignoval na post místopředsedy europoslanec Mikuláš Peksa.

Už dříve také došlo ke zveřejnění korespondence Michálkovy přítelkyně Michaely Krausové, která se nelichotivě vyjádřila právě o Koláříkové i o části strany. Předsedkyně pražských zastupitelů Krausová rezignovala po schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, které ovšem nezanesla do stranické evidence lobbistických kontaktů.

Čtěte také

„Ukazuje se, že není jednoduché být průkopníkem. Jako strana jsme v otevřenosti výrazně dále a už poněkolikáté se stalo, že se nás média i političtí konkurenti snaží skandalizovat,“ míní pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti) s tím, že snaha někoho odvolat je běžná i v jiných stranách.

U Pirátů prý navíc může takový návrh podat kterýkoli člen.

Podle Zábranského je standardním způsobem pro řešení vyhrocených osobních sporů jít přes stranickou kontrolní nebo rozhodčí komisi.

„Bohužel se tak neděje vždy. Místo podnětu k prošetření nějakého chování se rovnou dává podnět na odvolání člena předsednictva. Není to šťastné, ale stát se to může.“

Je to daň za transparentnost. Pořád si ale myslím, že ta je naším velkým kladem.
Adam Zábranský

Nejen vnitrostranický problém

„Jejich otevřenost je nebývalý jev, který s nimi přišel. Nahrává jim to u voličů, ale v posledních dnech vidíme, že to s sebou nese i velká rizika. A plus se může změnit v minus,“ soudí redaktorka časopisu Respekt Ivana Svobodová.

Čtěte také

Vyžadovat po svých členech, aby spory řešili prostřednictvím komisí, je podle ní „mírně naivní“ – podobně jako požadavek směrem k médiím, aby rozlišovala podstatné a nepodstatné podněty.

„Ve chvíli, kdy se odvolává místopředseda strany, šéf poslaneckého klubu a jedna z nejvýraznější osobností, tak to nelze pominout,“ zdůrazňuje novinářka s tím, že vzhledem k vládním ambicím Pirátů se z toho může stát víc než jen vnitrostranický problém.

Pan Michálek by mohl být ministrem spravedlnosti, a to už nejde jen o Piráty. Každou chvíli pak může někoho napadnout, že chce odvolat ministra. A my budeme v napětí, která ze stranických klik převáží.
Ivana Svobodová

Svobodová varuje, že v takové situaci může dojít ke znevěrohodnění ministra, a to nikoli na základě faktů, ale dojmů některého z členů. „To, co se pak strhne na pirátském fóru, není úplně lichotivé. Kdekdo si tam vzpomene, co ještě o tom člověku navrženém na odvolání slyšel, neproběhne žádné dokazování a kliká se na základě pocitů,“ podotýká.

„Vnitrostranická demokracie je pro nás naprosto zásadní. Chceme kultivovat členskou základnu a máme už mnohaleté zkušenosti s tím, že někdo chtěl někoho odvolat. Tím, jak se nyní každý podnět medializuje, tak to členskou základnu motivuje k tomu, aby byla zodpovědná za to, co se píše na fóru,“ reaguje Zábranský.

autoři: Karolína Koubová , ert

Související