Vltavu obsadili vodáci, o prodlouženém víkendu tu nebylo k hnutí

9. červenec 2018 11:42

Kolony nepatří jen k dopravnímu zpravodajství z dálnice D1. Potkat je teď můžete i na Vltavě, která během víkendu spojeného se státními svátky zažila jeden z hlavních vrcholů letošní vodácké sezóny.

Na vodu vyrazily tisíce vodáků. Dlouhé kolony, které se tvořily například nad jezem v Českém Krumlově, brala ale většina z nich s nadhledem.

„Tvoří se kolony, ale dá se to vydržet, jsou tu krásné ženy a je na co se dívat. Je tu dobrá voda, pivo je super,“ komentovali Rasťo a Gusto, vodáci ze slovenského Leopoldova, kteří měli cíl v kempu ve Zlaté Koruně.

Víkend prodloužený o státní svátky už tradičně patří mezi vrcholy vodácké sezóny na Vltavě. Potvrzuje to Stanislav Vaňásek ze spolku Pro Vltavu, kterého můžete o prázdninách potkat u jezu pod Barevnou skálou, kde počítá lodě a vodáky. „Včera byl zatím nejsilnější den, kdy proplulo 5283 lidí, z toho 1068 kanoí a 677 raftů. Já bych to přirovnal k D1 v největší špičce,“ hlásil.

Statistika říká i to, že v tyto dny je na Vltavě zhruba pětkrát víc vodáků než obvykle. To je podle jednoho z největších provozovatelů půjčoven lodí a kempů na Vltavě Pavla Mačudy hodně velký nápor, který se ale prý dá zvládnout.

„Může se vám to zdát přeplněné, na jezech se tvoří fronty, v kempech občas také, ale jsou to hodinové záležitosti. Když se zvedne celý kemp a chce jít na snídani, tak se někde vytvoří fronty, ale pak se to i v ty silné dny rozmělní po Vltavě,“ dodává Pavel Mačuda, který zároveň apeluje na vodáky, aby nepřeceňovali své síly a sjížděli jen ty jezy, na které bezpečně stačí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související