Vlastík Rybka a vysílání plné botanických zajímavostí

20. prosinec 2016

„Existuje spolupráce mezi rostlinami a mravenci, která je výhodná pro obě strany, mravenci mají v rostlinách domečky, takže jsou chráněni, a rostliny z toho mají tu výhodu, že mravenci jsou agresivní a chrání rostliny,“ popisoval nedávno novinářům poslední letošní výstavu Botanické zahrady v Praze - Troji Rostlinné příbytky pro mravence Dr. Vlastimil Rybka, tamnější náměstek pro odbornou činnost.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

A přidal i další podrobnosti a detaily: „Mravenci jsou v rostlině ´nájemníky´a na oplátku ji brání před nepřáteli a dodávají jí živiny potřebné k dlouholetému růstu. U nás na výstavě uvidíte nejzajímavější případy, kdy rostliny poskytují mravencům svá těla jako prostor k životu.“

Dopoledních devadesát minut našeho vysílání ovšem nezůstalo jen v areálu Botanické zahrady v Praze - Troji. Vysílání patřilo například výletům do ornitologie i botaniky, které se v životě našeho hosta vystřídaly. A s pozvánkou do botanických zahrad u nás doma i ve světě se Vlastimil Rybka představil jako zanícený cestovatel za botanickými zajímavostmi.

Masožravost je až podbízivé slovo, při němž si okamžitě vybavíme pořádný kus masa, na který si brousí zuby nějaká šelma. U masožravých rostlin jsou však největší zaznamenanou kořistí drobní obratlovci a zůstává sporné, nakolik je rostlina opravdu využije. Je možné, že tato náhodná utopení končí rychle shnilou pastí, bez šance účinně utlumit rozkladné procesy velkého těla a využít zachycené živiny.

Vydali jsme se za přírodními i botanickými unikáty po světě, představili jsme si mnohé z našich i světových botanických zahrad a mimo jiné vysvětlili rozdíl mezi arboretem, zahradním parkem a botanickou zahradou. Jen na ty Rybkovy oblíbené masožravky tentokrát nedošlo. Zůstaly jedním z témat pro některé z příštích setkání, stejně jako palmy a cykasy nebo naše rostliny na vlhkých loukách a v údolí řek.

Poslechněte si náš rozhovor s Dr. Vlastimilem Rybkou a poznáte nejen zákulisí jeho každodenní práce v pražské botanické zahradě, ale ve spojení s vybranou hudbou nahlédnete také do hájemství duše a myšlení o světě v životě člověka, který sám o sobě říká: „Jsem rád, že se v mojí práci v botanické zahradě spojuje můj obor s možností pracovat v prostředí, které uklidňuje nejen návštěvníky.“

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio