Vlastenecké televizní zpravodajství slavilo u Američanů úspěch

21. duben 2003

Tato válka měla patřit CNN. Všeobecně se očekávalo, že poté, co se CNN celosvětově prosadila začátkem 90.let díky válce v Perském zálivu, současné irácká krize její pozici ještě více upevní. Tato televizní stanice přitom měla těžit především ze své schopnosti vidět události v mezinárodní perspektivě, vyváženého zpravodajství a důrazu na objektivitu. Skutečnost je však jiná: Nejvyšší příčku ve sledovanosti mezi americkými televizemi již více než rok zaujímá stanice Fox News. Ta sází především na americké vlastenectví, pravicový náhled na svět a v souvislosti s vojenskými operacemi v Iráku zcela nepokrytě podporuje politiku George Bushe.

Fox News vnesla do amerického televizního zpravodajství zcela nový fenomén. Z obrazovky, v jejímž rohu je americká vlajka, zaznívají názory podporující postup Washingtonu vůči Iráku. Veškerá kritika spojenců je znevažována a pro ty, kteří otevřeně protestují proti politice George Bushe, nalézají komentátoři jen slova opovržení. Proamerický styl zpravodajství této stanice dosáhl té míry, že například nedávno jeden z jejích bagdádských reportérů označil odpůrce války jako "ty nemyté". Americký list International Herald Tribune ve čtvrtek citoval dalšího redaktora Fox News, který krátce po stržení první sochy Saddáma Husajna v irácké metropoli vzkázal všem, kteří byli "proti osvobození Iráku": "Byli jste hnusní v minulosti a hnusní zůstáváte i nadále." Jeho redakční kolega potom v jednom z televizních vstupů vyjádřil naději, že rekonstrukce Iráku nebude přenechána "té staré pitomé OSN".

Jak připomíná International Herald Tribune, americká média už v minulosti zažila podobný odklon od objektivity a posun k podbízivosti. Například během druhé světové války americké noviny zcela jasně stranily Spojencům. V roce 1944 přinesl deník New York Times fotosérii dokumentující letecký útok, která nesla nadpis: "Útočíme na Japončíky". Až do časů Fox News však zůstal podobný tón až na výjimky výsadou novin.

Potom se ale na americkém mediálním trhu objevil Australan jménem Rupert Murdoch. Koupil společnost 20th Century Fox a několik lokálních televizních stanic. Do sféry zájmů jeho firmy News Corporation na území Spojených států patří mimo jiné deník New York Post a vlastní filmová a televizní producentská společnost. Zákony, které omezují možnosti cizinců vlastnit v Americe televizní stanice, obešel jednoduše: v roce 1985 přijal americké občanství. Jak před časem podotkl britský deník Guardian, od té doby mluví Murdoch o americkém národě jako o "nás".

Když v roce 1996 zakládal televizi Fox News, sliboval Murdoch objektivní a vyvážené zpravodajství. Zároveň také prohlašoval, že jeho stanice ve sledovanosti předežene CNN. Od svého prvního slibu se definitivně odklonil po 11.září, kdy jeho televize informovala o akcích amerických jednotek v Afghánistánu jako o bojích "našich jednotek" proti "najatým teroristům". Zároveň však Fox News v lednu loňského roku dosáhla postavení nejsledovanější kabelové televize, která se zaměřuje na zpravodajství. A na této pozici zůstala dosud. Během války v Iráku ji v průměru sledovaly přes 3 miliony diváků denně. Až za ní se s více než 2 a půl miliony umístila CNN. Na třetí pozici se potom s necelým půldruhým milionem diváků ocitla stanice MSNBC.

Rodilý Australan s americkým pasem v kapse tedy se svou strategií u Američanů slaví úspěchy. Je proto otázkou, do jaké míry ovlivní kontroverzní zpravodajství Fox News také další americké televizní stanice. Lze očekávat, že v honbě za sledovaností se budou snažit něco z vlasteneckého stylu Murdochovy televize převzít. A ti Američané, které podobný ráz zpravodajství nebude uspokojovat, potom nejspíš přeladí na britskou BBC, kterou nyní ve Spojených státech přenáší americká veřejnoprávní PBS. Podle britského Guardianu se od počátku války v Iráku zvýšila sledovanost BBC v Americe o celých 28 procent. Jak se totiž na internetových stránkách PBS vyjádřil jeden divák z New YOrku: "BBC se zdá být jediným slušným zdrojem zpráv o válečném konfliktu. Americké stanice jsou totiž jednoduše hrozné."

autor: Šárka Daňková
Spustit audio