Vladimíra Dvořáková: Vláda má mít koncepci zahraniční politiky. Nemá zaznívat mnohohlas

19. září 2018

Novým kandidátem ČSSD na ministra zahraničí je Tomáš Petříček. Na ministerstvu je teprve dva měsíce, předtím působil jako asistent europoslance Miroslava Pocheho.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové ovšem není otázka personálního obsazení ministerského postu tak zásadní jako celková vládní koncepce zahraniční politiky státu. „Bohužel u nás se prosazuje představa, že jednotlivá ministerstva se řídí bez ohledu na to, co se děje na vládě a jaká jsou politická zadání,“ říká profesorka Vysoké školy ekonomické.

Premiér měl podat kompetenční žalobu

Opozice kritizuje, že Tomáš Petříček nemá dost politických zkušeností. Podle Karla Schwarzenberga je návrh na jeho jmenování dokonce ponížením české zahraniční politiky. Podle Vladimíry Dvořákové je za tím i složité vnitrostranické vyjednávání v rámci ČSSD.

Politoložka Vladimíra Dvořáková

„Sociální demokracie se nechala vmanévrovat do velmi nepříjemné situace. Pan premiér měl trvat na původním návrhu, na kterém se spolu dohodli, a ne dělat kolem jmenování nějaké podivné věci na Hradě. A v případě nejmenování podat kompetenční žalobu. Takhle se funguje v normálním právním státě,“ domnívá se politoložka s tím, že hranice kompetencí premiéra a hlavy státu měl v tomto případě jednoznačně vymezit Ústavní soud.

České zahraniční politice chybí jednotná koncepce

„Zahraniční politiku nevytváří ani ministr, ani premiér, ani prezident. Vláda má mít koncepci zahraniční politiky a tu koordinovat tak, aby zněla jednoznačně v jisté linii. Z republiky nemůže zaznívat mnohohlas,“ říká Vladimíra Dvořáková.

Hlavních rysů zahraniční politiky se dotýká koaliční smlouva a programové prohlášení vlády, ze kterých by se mělo vycházet. Z tohoto základu se pak rozpracovávají další koncepce. „Prezident i premiér by měli více méně jednotně zdůrazňovat priority, které má naše zahraniční politika,“ vysvětluje politoložka a dodává, že česká zahraniční politika v poslední době působí velmi negativně.

„My nic nechceme – ani ve vztahu k migraci ani ke společné evropské politiky,“ shrnuje Vladimíra Dvořáková.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.