Vladimíra Dvořáková: Kde bude teď „nejlepší místo na Zemi“? V USA nebo ve Velké Británii?

26. červenec 2019

Novým britským premiérem se stal Boris Johnson, jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu. Podaří se mu vyjednat lepší podmínky odchodu z EU než jeho předchůdkyni Therese Mayové?

Jeho způsob vyjednávání připomíná vyjednávání ve velkém byznysu – jako s revolverem u hlavy, tedy naprosto stejný styl, jaký vidíme u Donalda Trumpa,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí politoložka Vladimíra Dvořáková. Krátkodobě může být tato strategie úspěšná, ale otazníky vyvolává v dlouhodobé perspektivě.

Čtěte takéBrexit učiní z Británie nejlepší místo na Zemi, řekl Johnson. Irská pojistka podle něj musí z dohody pryč

Tvrdý brexit, který nový britský premiér jako možnost řešení nevylučuje, by totiž znamenal odblokování takzvané irské pojistky. Riziko, že se do severního Irska opět vrátí násilí, je podle politoložky velké. A nemusí k tomu dojít bezprostředně po brexitu, ale třeba za tři nebo pět let.

Kde bude nejlepší místo na Zemi?

Donalda Trumpa připomněl Boris Johnson i svým prvním projevem, ve kterém mimo jiné prohlásil, že za úkol své vlády považuje „31. října realizovat brexit, aby opět sjednotila Spojené království, dodala mu novou energii a učinila tak tuto zemi nejlepším místem na Zemi“.

To bude trochu problematické, protože teď nevíme, kde bude to nejlepší místo na Zemi, jestli v USA nebo ve Velké Británii,“ usmívá se Vladimíra Dvořáková. Jak si bude Donald Trump rozumět s Borisem Johnsonem?

Byznys jako politická koncepce

To, s čím mají problém ostatní politici, tedy pochopit Donalda Trumpa, nebude podle ní problém pro Borise Johnsona. Jejich podobnost ale může také znamenat i riziko vzájemného konfliktu.

Čtěte takéBritský tisk označil rekonstrukci vlády za ‚brutální čistku‘. Johnson se podle něj pomstil odpůrcům

Spojené státy mohou Británii dát vhodné podmínky, které nahradí výpadek evropského trhu, ale na druhou stranu také vstupují natvrdo do obchodních válek, a to i za cenu mezinárodně politických komplikací, a jejich zájmy nemusí být vždycky stejné,“ uvažuje Vladimíra Dvořáková.

Jak Trump, tak Johnson nesledují podle ní jasnou celkovou zahraničněpolitickou koncepci, ale snaží se okamžitě využít prostor, který je zrovna na trhu. „Jdou nemilosrdně za svými zisky a klidně opustí jednu věc ve prospěch jiné. A to je teď vlastně koncepce zahraniční politiky,“ shrnuje.

Další témata rozhovoru: Proč český premiér nedokáže u prezidenta prosadit složení své vlastní vlády?

Spustit audio

Související