Vladimíra Dvořáková: Atmosféra frustrace prostupuje celou společností. Demonstrace jsou užitečné

24. červen 2019

Na pražskou Letnou přišlo v neděli odpoledne víc než čtvrt milionu lidí a žádali demisi premiéra Babiše. Jaký smysl mají demonstrace v demokratické společnosti?

Frustrace, pocit zmaru a neřešení problémů. To jsou podle politoložky Vladimíry Dvořákové hlavní důvody, které přivedly v neděli statisíce lidí z celého Česka na největší demonstraci od listopadu 1989. Řešení, která vláda nabízí, jsou podle ní spíše obyčejným PR.

I do klíčových úřadů se dosazují lidé, kteří hájí konkrétní korporátní zájmy.Nezpochybňuji, že jde o odborníky. Ale budou přemýšlet o společnosti jako celku, anebo budou nastavovat politiky, které vycházejí vstříc určitému typu podnikatelů nebo určité klientelistické síti?“ ptá se Dvořáková v pořadu Jak to vidí.

Klientelismus se prosazuje všude

Demonstranti na Letné

Neděje se to podle ní pouze na celostátní úrovni, ale i na jednotlivých pracovištích: „Lidé popisují, že se o věcech nemluví, že jakmile má někdo jiný názor, stává se nepřítelem. Určité podniky a instituce okupují lidé, kteří si kolem sebe vytvoří partu kamarádů a nejde jim o řešení problémů, ale jen o udržení mocenských pozic.“

A tato frustrující atmosféra prostupuje podle Vladimíry Dvořákové celou společností: „Pro člověka nebývá práce jenom zdrojem obživy, ale je pro něj podstatné i to, že se nějakým způsobem realizuje, že něčím přispěl, že udělal něco užitečného. A toto se v našem prostředí stále více omezuje, protože jde o udržení pozic vlivu.“

Demonstrace působí i jako prevence

Demonstrace jsou podle politoložky velice důležitým komunikačním nástrojem v demokratické společnosti. Jejich ignorování znamená rezignaci na zpětnou vazbu od společnosti. Demonstrace nemusí dosáhnout přesně určitých cílů, ale může některým věcem zabránit. Třeba tomu, aby se něco zametlo pod koberec.

Načasování změny na postu ministra spravedlnosti den poté, co byla podána žádost o obžalobu premiéra, vyvolala mezi lidmi obavu, že má následovat nějaký další krok. Jestli měl, nebo neměl, teď těžko říci, ale každopádně tyto demonstrace takovéto kroky ztěžují. A už jen tento význam demonstrací jako jakési prevence je nesmírně důležitý,“ uzavírá Vladimíra Dvořáková.

Další témata rozhovoru: Proč Hnutí ANO není ve skutečnosti hnutím? Co přinese chystaný pokus o vyslovení nedůvěry vládě?

Spustit audio

Související