Vladimír Železný se v pořadu TV Nova "Volejte řediteli" v sobotu s diváky de facto rozloučil

24. červen 2002

Slepice snášející zlatá vejce se dáví a hrozí jim udušení. Takový obrázek si může vytvořit člověk při sledování dění kolem Televize Nova. Jde v něm hlavně o peníze a o to, kdo a jakým způsobem k nim bude mít přístup. Výsledky hospodaření nejsledovanější televize v zemi opakovaně dokazují, že jde o velmi výdělečný podnik, který přináší svým majitelům miliardy korun ročně.

Problém je v tom, že v nepřehledném propletenci vztahů je velmi obtížné určit, kde získané peníze vlastně končí. Kvůli tomu došlo už před léty k roztržce mezi Vladimírem Železným a původním investorem do TV Nova (společností CME). Právě obavou z tunelování Novy zdůvodnil před několika týdny právník Aleš Rozehnal snahu odstavit Železného z postu nejúspěšnější komerční televize.

Peníze vydělané Novou zajímají také Jiřího Šmejce, ovládajícího servisní organizaci pod názvem Česká produkční 2000. Ta zajišťuje de facto vysílání Novy a nechává si za to dobře zaplatit. Šmejc tak získává finanční částku, kterou může přelévat do některých firem tvořících jeho impérium, pod názvem MEF Holding. V médiích se spekuluje o tom, že finanční zmiňovaná injekce se společnosti MEF Holding může hodit. Šmejc naopak popírá, že by jeho firmy měly nějaké existenční problémy. Přesto si pečlivě hlídá, aby od penězovodu (Novy) nebyl odstřižen.

Také kvůli tomu, že licence na celoplošné vysílání při prakticky nulové konkurenci je velmi žádané zboží. O něj by měl být mezi zahraničními investory velký zájem, případná cena za prodej licence, nebo aspoň za výrazný podíl na ní, by mohla splatit dluhy, které televize při novém rozjezdu po roztržce se CME nadělala a ještě by mohla přinést prodávajícímu slušný zisk.

V těchto dnech se v zákulisí svádí urputný boj především o to, kdo bude tím prodávajícím, tedy kdo ovládne firmu CET 21, která drží licenci pro vysílání. Intenzita boje se vyhrotila natolik, že v jednu dobu hrozilo, že slepice snášející zlatá vejce bude udušena. A to proto, že banky pod vlivem sporů uvažovaly o zastavení úvěrování normálního chodu TV Nova a bez těchto peněz by asi televize fungovat nemohla. Jednání znesvářených stran v těchto dnech ukazují, že si to uvědomují a že spějí k dohodě. Výhoda by měla být na straně Šmejce; ten sice vlastní v CET 21 pouhých 27 %, má však podepsánu opci na odkoupení podílů zakladatele Novy.

Pánové Venclík, Alan a Kršák by momentálně měli dát dohromady zhruba 24 %, takže by pak Šmejc získal nadpoloviční podíl v CET 21 a mohl by diktovat podmínky, jak bude dál s licencí na vysílání naloženo. Stejným směrem se mohly ubírat také myšlenky právníka Aleše Rozehnala. Ten se díky sblížení s Vladimírem Železným v době sporů se zahraničním investorem do TV Nova, které provázely podivné obchodní operace, rovněž dostal do slibné pozice. Různými převody tento právník zamlžil jak Železného majetek, tak podíl v CET 21 a ztížil tím případné vyrovnání se zhrzenou společností CME. A protože mezi Železným a Rozehnalem došlo v posledních týdnech k roztržce, pokusil se Rozehnal zbavit Železného a ovládnout CET 21.

Rozehnal však v této společnosti drží podíl prostřednictvím firmy Edikon, kterou ovládá pouze z poloviny. Druhá patří Libuši Šmuclerové a ta se snaží na veřejnosti působit neutrálně. V zákulisí se však spekuluje o tom, že nadále zůstává loajální vůči Železnému a protože stejný postoj k řediteli Novy zastává i Šmejc, dá se z toho usoudit, že bude jednat spíše ve shodě s ním, takže vše směřuje k tomu, že rozhodující podíl v CET 21 získá Jiří Šmejc.

Samozřejmě za předpokladu, že pro něj dobře dopadnou různá rozhodnutí soudu, týkající se majetkových přesunů právě v CET 21. Pokud ano, pokusí se pravděpodobně Šmejc licenci TV Nova zpeněžit. To půjde pouze v případě, že zmiňovaná televize bude pro investora důvěryhodná.

Toho může dosáhnout jedině tím, že se zprůhlední jak vlastnické vztahy kolem ní, tak veškeré finanční toky a že z jejího vedení zmizí zkompromitovaní lidé.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.