Vladimír Putin odletěl z Tokia bez mírové dohody

16. listopad 2000

Čtyři malé ostrovy v Ochotském moři, ležící severně od nejsevernějšího japonského ostrova Hokaidó a jižně od věčně zasněžené Kamčatky, tvoří zřejmě nepřekonatelnou překážku k uzavření mírové dohody mezi dvěma velmocemi: Ruskem - jako stále ještě jadernou a vojenskou supervelmocí a Japonskem - jako druhým ekonomicky nejsilnějším státem na světě.

Japonské ostrovy Kunaširi a Etorofu (rusky nazývané Kunašir a Iturup) obsadila spolu s miniaturním ostrovem Šikotan a skupinou dalších drobných ostrůvků nazývaných Habomai v roce 1945, na konci 2. světové války, Rudá armáda.

Jakkoli nepatrné a bezvýznamné je to území, kde kromě příležitosti k rybolovu dohromady nic není, pro oba velké státy – Japonsko i Rusko – se mezitím stal nárok na Jižní Kurily otázkou národní cti a pýchy.

Japonsko-ruské vztahy, které po více než čtyři desetiletí Studené války setrvávaly permanentně na bodu mrazu, se kvůli vlastnictví jižních Kurilských ostrovů výrazně nezlepšily ani po pádu komunismu.

Není asi náhoda, že při každé diplomatické příležitosti po rozpadu Sovětského svazu předkládalo Tokio Moskvě žádost o navrácení těchto ostrovů a že Moskva vždy jakékoli japonské územní nároky na Dálném východě rezolutně odmítala. Ani za 10 let se jednání o této věci nepohnula kupředu. A tak dnes zůstávají Rusko a Japonsko bez uzavřené mírové dohody a platí mezi nimi de facto nadále válečný stav...

Nic na tom nezměnila ani právě skončená návštěva ruského prezidenta Vladimíra Putina v Tokiu a jeho osobní jednání s předsedou japonské vlády Jošihirem Morim. Vlastně se jen znovu opakovala situace, která nastala už před třemi lety, když na problém Kurilských ostrovů doslova „narazili“ tehdejší nejvyšší představitelé Ruska a Japonska, prezident Boris Jelcin a premiér Rjůtaró Hašimoto. Ti se pak alespoň dohodli na tom, že se pokusí problém vyřešit do konce roku 2000, což se jim ovšem nepodařilo. Jak je vidět, stanovená lhůta se blíží a mírová dohoda mezi Ruskem a Japonskem v dohledné době nejspíše uzavřena nebude.

Ruský prezident Vladimír Putin o tom v úterý v Tokiu řekl: „Představitelé obou zemí potvrzují své rozhodnutí učinit všechno možné k uzavření mírové dohody ještě v roce 2000. To ale neznamená, že Rusko a Japonsko nutně podepíší takovou dohodu a že slibují, že ji podepíší. Znamená to, že učiní všechno možné proto, aby ji mohly podepsat.“

Jinými, méně diplomatickými slovy, původně stanovená lhůta nemusí být dodržena a pravděpodobně ani nebude, přestože Vladimír Putin a Jošihiro Mori se spolu znovu setkají v polovině listopadu, během zasedání představitelů asijských zemí u Tichého oceánu, věnované hlavně ekonomické spolupráci.

Jak k tomu poznamenal zpravodaj agentury Reuter, ruský prezident Vladimír Putin se zřejmě obává útoků nacionalistů, kdyby jižní Kurilské ostrovy Japonsku vrátil, ale i pro Japonce je to z druhé strany stejně principiální otázka jejich národní hrdosti.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.