Vladimír Franz: Politika je jako čert v českých pohádkách

11. duben 2013

Vystudoval sice práva, ale praxe ho nelákala, a tak dal přednost umění. Vladimír Franz se zviditelnil během prezidentské kampaně. Co ho přivedlo ke kandidatuře na prezidenta? A jakou hudbu skládal už v šesti letech? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná po lince do Ostravy.

Právě v Ostravě dnes bude mít premiéru komedie Sen noci svatojánské, ke které Vladimír Franz zkomponoval scénickou hudbu. „Byla to velká výzva, to mi věřte,“ přiznává. William Shakespeare podle něj napsal barevnou komedii o souznění člověka, přírody a různých tužeb. Hudba by tedy měla všechny tyto prvky odrážet a doplňovat.

Kdy vlastně Vladimír Franz zjistil, že umění má pro něj větší cenu než dobře zajištěná existence právníka? „Už jako dítě,“ odpovídá bez zaváhání. V dětských letech začal malovat a skládá prý už od šesti let. „Nejprve drobné klavírní skladbičky. Měl jsem rád Bedřicha Smetanu, a tak jsem psal i polky,“ vysvětluje s tím, že o nic z hudebního řemesla nebyl ochuzen.

Čtěte také

„Člověk má dojem, že musí dělat něco praktického. Na tom není nic divného,“ uvažuje a vrací se k předvolební atmosféře. „Kandidaturu jsem bral jako cestu. Nešlo o to, jestli to vyjde, nebo ne,“ poznamenává. „Byla to zkušenost, která se nedá vyčíst z brožur a tabulek,“ dodává.

Ve vysílání Hosta Radiožurnálu mluvil také dokumentarista Tomáš Kudrna. Proč Vladimír Franz považuje jeho snímek Hledá se prezident spíš za promarněnou šanci? A jak se mu během předvolebního období skládalo? I to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Franzem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio