Vladimír Fišer: Rozhlasový hlasatel, který oznámil srpnovou okupaci

13. prosinec 2015

Zemřel legendární rozhlasový hlasatel Vladimír Fišer, bylo mu 81 let. Právě on v srpnu 1968 jako první oficiálně z rozhlasového vysílání oznámil okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Lidé jeho hlas také dobře znají z dabingu.

Při noční službě 21. srpna 1968 chtěl Vladimír Fišer s kolegy oslavit své narozeniny. Netušil, jak dramatické okamžiky v práci zažije. Sám Fišer před časem na osudnou noc vzpomínal takto:

„Přiběhl Mirek Zázvorka (tehdejší vedoucí zpravodajské směny - pozn. red.) a oznámil mi, že vojska překročila hranice, a povídá: prosím tě, jenom říkej občas, ať lidé neodcházejí od přijímačů, že budeme vysílat důležitou zprávu, což jsem dělal. Pak jsem si k tomu ještě přidával: vzbuďte své známé.“

„A pak to provolání přišlo, já jsem ho přečetl, tak jak je reprízováno dodneška. A četl jsem to ještě několikrát, až do doby, kdy skutečně už bylo jasné, že vysílače vypadly, a kdy bylo třeba vyklidit pracoviště, protože už se blížili 'vojáčkové', kteří měli v ruce samopaly, už se ozývala venku střelba a už bylo po všem.“

Vladimír Fišer uplatnil své hlasové mistrovství také v rozhlasových hrách a v dabingu. S humorným nadhledem namlouval třeba arogantního televizního hlasatele Kenta Brockmana v seriálu Simpsonovi.

Invaze pěti států Varšavské smlouvy do Československa začala v noci z úterý 20. srpna na středu 21. srpna 1968. Kromě Sovětského svazu se do ní zapojila i vojska Polska, Maďarska, Bulharska a Německé demokratické republiky.

autor: ČRo
Spustit audio