Vladimír Dlouhý: Máme signály, že náklady na podnikatele jsou tak vysoké, že nejsou peníze na investice

Poslanci plánují debatu o prodloužení dovolené na pět týdnů. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v té souvislosti připomíná, že celá řada podniků už pětitýdenní dovolenou poskytuje, stejně tak jako další benefity.

„Je nemalá skupina podnikatelů, kteří se toho obávají,“ říká Dlouhý nejenom v kontextu návrhu na prodloužení dovolené, ale i celé řady dalších návrhů, které se v posledních dvou letech objevily.

„Jako kdybychom si říkali: Čechům se daří dobře, ekonomika běží, tak veškeré další kroky, které nám mají zlepšit život, mají jít na úrok podnikatelů. A to je špatně,“ vyzdvihuje.

Přál bych si, aby čínské investice pomohly k tomu, co potřebujeme
Vladimír Dlouhý

Odbory už rok prosazují zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně. Ohledně toho Vladimír Dlouhý připouští, že zkracování pracovní doby je dlouhodobým trendem, staví se ale proti tomu, aby to bylo vyžadováno rychle jako sociální benefit, který chtějí zavést politické strany bojující o své přežití.

„Nevíme, jak to na podnikatele opravdu dopadne,“ zdůvodňuje.

Podle Dlouhého také existují signály, že náklady na podnikatele začínají být tak vysoké, že nejsou peníze na to nejdůležitější – investice do budoucna.

Co si můžeme dovolit?

Dalším návrhem, se kterým Vladimír Dlouhý nesouhlasí, je zvýšení minimální mzdy, což přináší určitá rizika.

Průměrný plat ve státní správě je dnes například větší než průměrný plat v soukromém sektoru, oblasti státní správy přitom tlak na mzdy ještě zvyšují.

„Nám se to nelíbí z podstaty, že je to logika obrácená. Měli bychom se ptát, co si naše země může dovolit,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související