Vláda projedná zákon o regulaci prostituce, normu navrhuje Praha

26. únor 2014

Vláda projedná návrh zákona, který má regulovat prostituci. Normu předložilo hlavní město Praha. Prostitutky by podle tohoto návrhu například musely mít průkazy a chodit na pravidelné lékařské prohlídky. A platit daně. Úřady by také povolovaly například nevěstince.

Za porušení zákona by hrozily pokuty. Třeba až 50 tisíc za provozování prostituce bez oprávnění. Sankce by riskovali i zákazníci. Těžko tedy čekat, že se to lidem z oboru bude líbit. Prostitutky si už teď stěžují, že mají život čím dál těžší a peněz méně než dřív:

„Zůstaly opravdu, aspoň z mého pohledu, holky, které jsou na tom beznadějně špatně. Takové to, co bývávalo, že to někdo dělal z plezíru, že se tím bavil a přivydělával si, tak dneska jsou to všechno sociální záležitosti,“ říká prostitutka.

Podle pražského primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 nechce Praha na nejstarším řemesle vydělávat, ale chce snížit riziko šíření nemocí.

Podle radního Lukáše Manharta z TOP 09 návrh zákona pomůže také eliminovat bezpečnostní rizika spojená s prostitucí.

„Dále je tu ochrana mravnosti, ochrana veřejného pořádku, oddělení legální prostituce od nelegální prostituce. Těch aspektů je spousta a já věřím, že zákon nám pomůže konečně problematiku prostituce řešit komplexně,“ popisuje.

Ve světě s podobnými snahami moc neuspěli

Ředitelka občanského sdružení Rozkoš bez rizika Hana Malinová je ale skeptická. Ve světě prý s podobnými snahami moc neuspěli.

„V podstatě jak v Holandsku, tak v Německu, kde zákon už existuje od roku 2000, je legálně zhruba kolem 15 až 20 procent žen. Nedá se předpokládat, že u nás to bude o mnoho lepší,“ uvádí.

Návrh také zakazuje prostituci na veřejných prostranstvích. Nevěstince by nesměly být v určité vzdálenosti třeba od úřadů, škol, nemocnic nebo kulturních památek. Bez ohledu na stanovisko vlády o návrhu rozhodnou poslanci.

autoři: lej , bre
Spustit audio