Vláda nezvýší odvody za státní pojištěnce. „Je to nášlapná mina, vymstí se nám to,“ vadí opozici

10. únor 2022

Vláda schválila návrh státního rozpočtu pro letošní rok. Ten počítá s deficitem 280 miliard korun, tedy o 100 miliard méně, než plánoval kabinet Andreje Babiše (ANO). Mimo jiné kvůli úsporám nedojde k navýšení plateb za státní pojištěnce. Podle opozice se to podepíše na kvalitě poskytované péče. Vláda to odmítá. „Zdravotní pojišťovny mají v tuto chvíli na rezervách k dispozici 50 miliard korun a z těchto rezerv vyčerpaly pouze pětinu,“ reaguje Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Marek Výborný

„Je to o tom, jestli tam ty peníze necháme ležet. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se potkal s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a zástupci všech zdravotních pojišťoven a na základě tohoto jednání jsme mohli nechat odvody za státní pojištěnce na stejné úrovni jako předchozí vláda,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Výborný.

Ministři se potkali zástupci všech zdravotních pojišťoven a na základě toho jsme mohli nechat odvody na stejné úrovni jako předchozí vláda.
Marek Výborný, poslanec

Nejde tedy o škrt, tvrdí, ale o pouhé ponechání stávající výše odvodů. A zdůrazňuje, že tímto opatřením v žádném případě nedojde k ohrožení lékařské nebo zdravotní péče.

Jan Volný, poslanec ANO

Poslanec Jan Volný (ANO) je ovšem přesvědčen, že kvalita poskytované péče bude škrty v rozpočtu postižena. „Tu největší část vláda ušetřila právě na státních pojištěncích.To je nášlapná mina, může se nám to vymstít. Čas ukáže,“ varuje.

A rozporuje i šetření na investiční straně investic. Některé totiž vláda v rámci snižování schodku seškrtala kvůli údajné nepřipravenosti. „Nevěřím, že by projekty nebyly připraveny,“ komentuje Volný a naznačuje, že takovým krokem se stávající kabinet snaží zakrýt fakt, že z nákladové části rozpočtu se podařilo ušetřit méně než polovinu původně deklarovaných 80 miliard.

Letos se chystají investice přes 200 miliard korun. Bude velkou zkouškou vlády, jestli dokáže tyto programy rozjet.
Petr Holub

„Je pravda, že pokud by peníze na investice byly v rozpočtu a nebyly utraceny, přešly by do nevyčerpaných nároků a mohly by se čerpat v dalších letech. Takže to je skutečně debata o nějakých účetních krocích,“ dává Volnému částečně za pravdu komentátor serveru Seznam Zprávy Petr Holub.

Hosty byli:
Marek Výborný, KDU-ČSL, předseda poslaneckého klubu, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Jan Volný, ANO, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru
Petr Holub, reportér serveru Seznam Zprávy
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

„Na druhé straně se letos i po úpravách chystají investice přes 200 miliard korun, a to díky obrovskému množství peněz z různých evropských programů. Bude tedy velkou zkouškou vlády, jestli dokáže tyto programy nějakým způsobem rozjet. To bude zajímavé sledovat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související