Vláda nemá na své sliby finanční krytí, a musí proto zvyšovat daně, tvrdí Pekarová Adamová

Poslanci schválili vyšší rodičovskou i daňový balíček. Předcházelo tomu dlouhé jednání sněmovny, při kterém opozice sáhla i k obstrukcím. Stáli jsme o diskuzi a kompromis s vládou, ale odmítáme zvyšování daní, říká k tomu místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vláda by si měla udělat pořádek ve financích a měla by si dobře rozmyslet, z čeho bude co financovat,“ kritizuje vládní kroky.

„Pokud vláda argumentuje tím, že chce ochránit zdraví občanů, není to důvod, aby se zvýšily daně z hlediska výběru do rozpočtu. A pak je na místě nějaké jiné daně snížit, když některé zvýší, aby daňová zátěž pro občany zůstala stejná a skutečně se mohlo jednat o jejich zdraví,“ přibližuje Pekarová Adamová záměry, které chtěla opozice při jednání ve sněmovně prosadit.

Čtěte také

Na vládním daňovém balíčku opozici vadilo třeba zdanění rezerv pojišťoven nebo zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru. „Vláda říká: jde nám o zdraví, ale pak souběžně s tím prosadí takovouto věc, která vůbec nesouvisí se zdravím, ale s bydlením lidí,“ vysvětluje poslankyně s tím, že opozice navrhovala kompenzační opatření s cílem nezvyšovat celkovou daňovou zátěž.

Vláda by měla ušetřit peníze, ne zvyšovat daně

Kromě daňového balíčku Poslanecká sněmovna schválila také navýšení rodičovského příspěvku. „Ten se nezvyšoval 12 let a rodiče si to určitě zaslouží,“ nezpochybňuje Markéta Pekarová Adamová, ale pozastavuje se nad tím, že vláda přijetí návrhu podmínila právě schválením daňového balíčku. „Vláda tím ukazuje jediné: že nemá na své sliby finanční krytí, a musí proto zvyšovat daně. O zdraví jí nejde,“ myslí si.

Čtěte také

TOP 09 by namísto toho vyšší výdaje za rodičovské příspěvky pokryla z prostředků získaných zrušením slev na jízdném, vrací se místopředsedkyně strany ke svému loňskému návrhu, který nebyl schválen. „Teď už je na vládě, aby našla peníze na svůj vlastní návrh zvýšení rodičovského příspěvku, který podporují všechny strany napříč politickým spektrem,“ dodává.

Zákon nesmí porušovat nikdo

Opozičním stranám se nelíbí ani postup, kterým nakonec vláda daňový balíček a zvýšení rodičovského příspěvku protlačila sněmovnou, když ukončila diskuzi a prosadila hlasování. Byl porušen zákon o jednacím řádu, budeme se kvůli tomu chtít obrátit na Ústavní soud, potvrzuje Markéta Pekarová Adamová a zdůrazňuje, že ani Poslanecká sněmovna ani vláda nemohou být nad zákonem.

K podobné situaci už došlo při jednání o schválení elektronické evidence tržeb. Ústavní soud tehdy potvrdil, že došlo k porušení zákona, ale hlasování sněmovny nezneplatnil.

„Jsme přesvědčeni, že včerejší situace se s EET nedá srovnat. Tehdy o tom sněmovna jednala několik měsíců, což v tomto případě tak nebylo, a nejedná se o jeden, ale dokonce o sedm zákonů,“ argumentuje místopředsedkyně TOP 09. Podstatné bude už to, když Ústavní soud konstatuje, že část zákonodárců porušuje zákony, dodává.

autoři: Marie Bastlová , and
Spustit audio

Související