Vláda má první reformní zákony pod střechou

11. prosinec 2003

Když před nedávnem vrátil prezident Václav Klaus do sněmovny dva zákony z balíčku úsporných opatření, kterými chce Špidlova vláda nastartovat proces snižování dluhů a ozdravění veřejných financí, leckdo se podivoval. Klausův předchůdce Václav Havel sice také občas podle všeho také se zlou potázal. nesouhlasil s některými zákony, především pokud šlo o věci lidských práv a svobod. A na Ústavní soud se například obrátil v případě volebního zákona z dílny opoziční smlouvy, který zřetelně zvýhodňoval velké strany na úkor menších. Ale do hospodářské politiky se exekutivě, nepletl. Byl by se ostatně podle všeho také se zlou potázal.

Václav Klaus se však jistě stále cítí národohospodářem a nadto byl dlouhá léta předsedou strany, která je nyní vůči vládní koalici v opozici a reformní zákony podrobuje tvrdé kritice. Přesto se zdálo, že by hlava státu měla spíš jen s odstupem respektovat volební výsledek nechat trojbarevnou vládní koalici dělat svoji politiku. Prezidentovo veto ovšem znamenalo, že koalice bude potřebovat k definitivnímu prosazení všechny hlasy, které jí - aspoň papírově - ve sněmovně náleží. Veto totiž nelze zrušit pouhou většinou přítomných, nýbrž majoritou absolutní - tj. většinou z celého dvousethlavého zákonodárného sboru bez ohledu na to, kolik poslanců se schůze účastní. A samozřejmě, nebylo předem jasné, jak se zachová odbojný sociální demokrat Josef Hojdar. Ale žádné drama se ve čtvrtek dopoledne nekonalo a koalice odmítla veto hlavy státu plným počtem stojedna hlasů.

Prvou z prosazených norem je zákon o zdravotním pojištění, podle něhož by živnostníci měli platit alespoň takové zdravotní pojištění, jako kdyby brali polovinu měsíční průměrné mzdy, přičemž by nezáleželo na tom, jestli jde o osobu samostatně výdělečně činnou v zisku nebo ve ztrátě.

Podle prezidenta Klaus je ovšem smyslem zákona dílčí navýšení příjmů v systému zdravotního pojištění a ne snaha vyřešit financování zdravotní péče. Ministři naproti tomu argumentují tím, že dosud jsou živnostníci proti zaměstnancům zvýhodněni. "Roční průměrné pojistné za zaměstnance činilo v roce 2002 u Všeobecné zdravotní pojišťovny 21.757 korun, zatímco u osob samostatně výdělečně činných byla tato částka pouze 7458 korun," uvedla vláda, který počítá, že zákon přivede s státní pokladny asi jednu a půlmiliardy korun.

Druhý sporný zákon, o sociální podpoře, zase hlava státu odmítla proto, že prý znevýhodňuje při výpočtu dávek živnostníky. Podle stávajícího znění zákona získá státní sociální podporu vypočítanou ze životního minima osoba samostatně výdělečně činná tehdy, když vykáže nulový příjem. Pro samostatně žijícího člověka to je 4100 korun. Novela ale předpokládá, že při posuzování nároku na dávky se u osob samostatně výdělečně činných bude jako minimální příjem počítat polovina průměrné mzdy, tedy zhruba 7800 korun. "Dávky jsou snižovány selektivně, nespravedlivě a nesystémově," řekl k tomu prezident Klaus. Sociální novela má podle vlády celkově přispět k zastavení dalšího růstu nákladů na systém státní sociální podpory. Nyní tyto náklady dosahují výše 34 miliard korun ročně. Novela například počítá s tím, že dávky sociální podpory budou z úsporných důvodů vyplácet od dubna příštího roku úřady práce, a ne úřady obcí s rozšířenou působností. "Posun kompetencí na všechny obecní úřady obcí s rozšířenou působností by si podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha vyžádal ze státního rozpočtu skoro dvě miliardy korun, takhle to bude prý jen asi čtvrtina této částky. Podle novely si také rodiče malého dítěte budou moci bez omezení přivydělat, aniž přijdou o rodičovský příspěvek, což by mělo pomoci hlavně mladým rodinám.

Zajímavým momentem je, že pro sociální zákon zvedla ruku také Jitka Gruntová, zařazená do klubu KSČM, která ale říká, že byla zvolena jako nezávislá a že pro zákon hlasovala podle svého přesvědčení. Gesta Gruntové se ihned chopila ODS, jejíž předáci tvrdili, že koalice přehlasovala prezidentská veta s pomocí komunistů, což ovšem je dost značná nadsázka. Koalice ve skutečnosti disponovala plným a dostačujícím počtem vlastních hlasů, pro zákony byl i Josef Hojdar a z nemocnice přišel i poslanec ČSSD Snítilý. Pozice Špidlovy vlády se po sérii nedávných úspěchů jak s dalšími reformními zákony tak především minulý týden se státním rozpočtem na příštím rok ještě o něco víc upevnila. To musí být zřejmé i opozici a premiér si může mnout před vánočními svátky ruce: "Je tak uzavřena první fáze reformy veřejných financí. V době, kdy s ní vláda začínala, nevsadil by na ni nikdo ani fajfku tabáku," komentoval vládní vítězství v dolní komoře parlamentu Vladimír Špidla, podle kterého jde o mimořádný úspěch a dobrou věc pro republiku." A vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka podle servisu ČTK řekl, že koalice reformu prosadila bez výrazných změn a podařilo se jí obhájit původní představu, a že ministři už připravují druhou fázi reformy, která zahrnuje daňové změny zvýhodňující rodiny s dětmi, penzijní reformu či zákony omezující šedou ekonomiku. A vysloveně seběvědomě, ale ne nesympaticky zněla premiérova slova od řečnického pultu bezprostředně po úspěšném hlasování: "Vládní koalice je připravena postupovat dál tak, abychom zemi odevzdávali před příštími volbami s rovnovážnými veřejnými financemi, se stabilním a moderním důchodovým systémem, abychom ji odevzdávali s větší schopností inovace a dobře a účinně začleněnou do evropské integrace". Tolik Vladimír Špidla.

Spustit audio