„Vláda je rukojmím kauz Andreje Babiše, ČSSD nemůže vystupovat z vlády každých 14 dnů,“ zaznělo ve speciálu Radiožurnálu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil znovu otevřít kauzu Čapí hnízdo, ve které čelili obvinění z dotačního podvodu premiér Andrej Babiš (ANO), jeho rodina i bývalí spolupracovníci. Jaký bude další vývoj kauzy? A ovlivní rozhodnutí nejvyššího státního zástupce další fungování vládní koalice? 

Spis se nyní vrací na stůl Městského státního zastupitelství v Praze, a to k rukám Jaroslava Šarocha. Ten ve světle rozhodnutí nejvyššího státního zástupce bude celý případ znovu hodnotit. 

Čtěte také

Premiér Andrej Babiš a dotační expertka Jana Mayerová jsou tak znovu obviněni z dotačního podvodu. Premiér navíc čelí obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Pokud by se jeho vina prokázala, hrozilo by mu až deset let za mřížemi.

Budoucnost vlády

„Dnešním rozhodnutím se vracíme zpět do nepříjemné situace, v níž jsme byli na začátku vládnutí. Jsme ve vládě s trestně stíhaným premiérem,“ shrnuje místopředseda ČSSD Michal Šmarda ve speciálu Radiožurnálu. 

„Vláda se už delší dobu snaží pomáhat České republice, práce všech lidí je znehodnocována těmito kauzami. Věřím, že v hnutí ANO se najde dostatek lidí, kteří si vzpomenou na étos, s nímž hnutí vznikalo, a nenechají ho znehodnocovat tím, že je dnes celá vláda rukojmím těchto kauz. Sociální demokracie ale nemůže vystupovat z vlády každých 14 dní, z rozhodnutí, za které jsme zaplatili tvrdou politickou daň, musíme vytěžit maximum ve prospěch lidí v této zemi.“

Jaký názor na kauzu mají Helena Válková z hnutí ANO a Lukáš Wagenknecht z Pirátů? A je možné, že vláda skončí nebo že dojde k výměně premiéra? Poslechněte si záznam celého speciálu Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio